Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Duurzaamheid

Bouwunie tekent Green Deal huishoudelijke houtverwarming

Houtkachels, pelletkachels en open haarden moeten tegen 2030 de helft minder schadelijke stoffen uitstoten dan in 2016. Verwarmen met hout kan nog wel, maar moet efficiënter en veel milieuvriendelijker.

Bouwunie ondertekent mee Green Deal huishoudelijke houtverwarming

Dat zijn de Vlaamse overheid, de houtkachelsector, milieuverenigingen en sectororganisaties overeengekomen in een zogenaamde ‘Green Deal’ waaronder ook Jean-Pierre Waeytens, gedelegeerd bestuurder van Bouwunie, zijn handtekening zette. Bouwunie engageert zich om de installateurs van verwarming extra te informeren over het belang en het nut van een goede dimensionering, een correcte installatie en het regelmatige onderhoud van kachels, ketels en rookgaskanalen. Het is ook belangrijk dat oude, vervuilende houtkachels versneld vervangen worden door nieuwe, meer milieuvriendelijke exemplaren of door minder vervuilende alternatieven.

In Vlaanderen was in 2016 ongeveer 30% van het fijnstof en de dioxines en meer dan 50% van het benzo(a)pyreen afkomstig van huishoudelijke houtverwarming. De belangrijkste oorzaken zijn het stoken met hout in oudere en vervuilende toestellen en het slechte gebruik van toestellen.

Hiervoor bestaan oplossingen, die worden voorgesteld en toegelicht in de Green Deal huishoudelijke huisverwarming. Het betreft o.m. de sanering van oude, slecht werkende toestellen, maatregelen voor een betere installatie, het onderhoud en gebruik van kachels en rookgasafvoer, de ontwikkeling van zeer performante kachels, een betere communicatie en handhaving.

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten