Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Duurzaamheid

Brandstofcel haalt energie uit levende plant

Het jonge Nederlandse bedrijf Plant-e ontwikkelt producten waarbij levende planten elektriciteit genereren. De oprichters van het bedrijf hebben een brandstofcel ontwikkeld die energie uit planten kan omzetten naar bruikbare energie. Deze superinnovatieve manier van stroomwinning is niet alleen milieubewust maar ook trendy en kan vrijwel overal worden ingezet. De brandstofcel wordt al toegepast om een viaduct en een kunstwerk te verlichten met lantaarnpalen die worden gevoed door energie-opwekkende planten. Plant-e zoekt nieuwe toepassingen voor de brandstofcel.

Brandstofcel haalt de energie uit de planten.

De producten zijn gebaseerd op een technologie ontwikkeld aan Wageningen University. De energie komt vrij tijdens de natuurlijke processen in de bodem van iedere plant. De technologie werd in 2007 gepatenteerd met Plant-e als patenthouder. De technologie maakt het mogelijk om elektriciteit te produceren met levende planten op vrijwel elke locatie waar planten kunnen groeien en waar veel water aanwezig is. De technologie is gebaseerd op natuurlijke processen en is veilig voor zowel de plant als de omgeving.

Door middel van fotosynthese produceert een plant organisch materiaal. Een deel van dit organische materiaal gebruikt de plant voor de eigen groei, maar een groot deel is niet nodig of kan niet worden gebruikt en wordt door de plant via de wortels uitgescheiden in de grond. In de grond rondom deze wortels leven bacteriën die het organische materiaal afbreken. Tijdens dit afbraakproces komen elektronen vrij als afvalproduct.

Marjolein Helder en een onderzoeksteam van de vakgroep Milieutechnologie van de Wageningen Universiteit ontwikkelden een technologie waarmee deze elektronen kunnen opgevangen worden en vervolgens omgezet naar elektriciteit. Onderzoek wijst uit dat plantengroei niet aangetast wordt door het ‘oogsten’ van de elektriciteit, wat inhoudt dat de plant gewoon kan blijven groeien terwijl elektriciteit wordt opgewekt.

De onderzoekers zagen zoveel interessante toepassingsmogelijkheden voor de brandstofcel dat ze in september 2009 als spin-off van het subdepartement Milieutechnologie van de Wageningen Universiteit het bedrijf Plant-e oprichtten.

“De brandstofcel levert meer watt per vierkante meter begroeiing op dan de vergisting van biomassa doet. De huidige producten met Plant-e-technologie bestaan uit modulaire opstellingen. Dit vind je terug in de Plant-e modules en in de DIY-box. Daarnaast werkt Plant-e volop aan onderzoek en ontwikkeling van een slangensysteem dat ondergronds wordt aangelegd en kan worden toegepast in de natuur. In het modulaire systeem wordt de natuur naar de technologie gebracht en met het slangensysteem brengt Plant-e de technologie naar de natuur”, aldus Marjolein Helder.

“De technologie kan in de toekomst op een willekeurig stuk grond met bestaande planten worden toegepast. De planten groeien gewoon voort en kunnen dus ook nog voor andere doeleinden worden gebruikt, bv. voor landbouwproducten. De grond kan tegen lage investeringskosten worden uitgerust met Plant--e- technologie die vervolgens tientallen jaren haar werk kan blijven doen. Dit zou een aantrekkelijk verdienmodel moeten geven aan een landeigenaar, een boer of een natuurbeheerder”, aldus Marjolein Helder.

Het modulaire systeem is beschikbaar in verschillende afmetingen. De Square is een stukje tuin van 1 m² dat je kan plaatsen op de oprit of bij de ingang van een kantoor. Deze opstelling bevat vier modules en een ledlampje en wordt geassembleerd geleverd; de modules hoeven alleen nog aangesloten te worden. De prijs bedraagt 1.000 €. Het grootste modulaire Plant-e-ssysteem is 100 m² groot. Met dit systeem kan stroom worden geleverd voor bv. ledstrips, signaalverlichting en decoratieve lichtobjecten, enz. Het wordt volledig ter plaatse geïnstalleerd door ervaren monteurs en is verkrijgbaar vanaf 60.000 €, zonder btw. Andere afmetingen zijn op aanvraag mogelijk.

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten