Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Duurzaamheid

Brussels Airport opent ultramodern en duurzaam logistiek gebouw

In de logistieke zone van de nationale luchthaven heeft Brussels Airport een nieuw logistiek gebouw voor de afhandeling van goederen officieel in gebruik genomen. De bouwwerken hebben twee jaar geduurd. Het nieuwe complex van 50.000 m² biedt rechtstreeks toegang tot het tarmac beschikt onder meer over grote gekoelde opslagruimtes en biedt onderdak aan de bedrijven Kuehne+Nagel, Worldwide Flight Services en Expeditors.

Brussels Airport opent ultramodern en duurzaam logistiek gebouw
De ruwbouw van het nieuwe complex werd uitgevoerd door Besix. Cegelec stond in voor de technische installaties en Stadsbader was verantwoordelijk voor de omgevingswerken. Het duurzame logistieke afhandelingsgebouw werd ontworpen door Jaspers-Eyers Architects, bijgestaan door studiebureau Sweco voor de stabiliteit en technieken.
 
Brussels Airport beschikt over een essentieel logistiek platform voor import en export in ons land. Meer dan honderd verschillende bedrijven uit de logistieke keten zijn hier gevestigd, waardoor deze zone de op een na belangrijkste logistieke hub voor België is, na de haven van Antwerpen, voor de internationale handel en het luchtvervoer in Europa.
 
Dankzij haar centrale ligging tussen alle belangrijke industriële centra is de logistieke zone van Brussels Airport een cruciale motor voor de economische groei van het land en zijn regio’s. Zo werden in 2020 bijna 650 000 ton goederen via Brussels Airport verscheept. De specialisaties op Brussels Airport, bederfbare goederen, farmaceutische producten en e-commerce, hebben zich de jongste jaren sterk ontwikkeld, in het bijzonder tijdens de actuele viruscrisis.
 
Brussels Airport heeft al verschillende jaren fors geïnvesteerd om zijn logistieke hub Brucargo verder te versterken. Zo stak het in totaal 100 miljoen € in ultramoderne logistieke gebouwen, waaronder een nieuw gebouw voor de firma Brinks voor het specifieke vervoer van goederen van hoge waarde en het Animal Care & Inspection Center voor de tijdelijke opvang en het vervoer van diverse diersoorten. Daarnaast is ook geïnvesteerd in de renovatie van een aantal bestaande gebouwen waaronder dat van Swissport Cargo. En dan is er nu nog de bouw van een gloednieuw logistiek complex op Brucargo West.

Duurzaamheid

Aan de westkant van Brucargo heeft Brussels Airport in eigen beheer geïnvesteerd in een complex met ongeveer 50.000 m² aan magazijnen om tegemoet te komen aan de noden van drie bedrijven, Kuehne+Nagel, Worldwide Flight Services (WFS) en Expeditors, die er instaan voor het vervoer, de verpakking en de tijdelijke opslag van vracht.
 
Brucargo West biedt een extra eerstelijnsinfrastructuur voor de afhandeling van goederen (WFS), waardoor de maximale vrachtafhandelingscapaciteit wordt vergroot. Dat maakt de verankering mogelijk van de luchtvrachtactiviteiten van twee wereldspelers op het vlak van logistiek (Expeditors en Kuehne+Nagel).
 
Kuehne+Nagel breidt ook zijn afhandeling van bederfbare goederen op Brussels Airport uit (temperatuur-gecontroleerde opslag en transport van bloemen, groenten en fruit). De nieuwe infrastructuur is ook specifiek aangepast voor de afhandeling van farmaceutische producten en in het bijzonder vaccins, producten die tot de specialisaties behoren van Brussels Airport dat met meer dan 30.000 m² gekoelde opslagruimte een van de belangrijkste luchthavens ter wereld is op dit gebied.
 
Expeditors is bezig met de uitbreiding van hun healthcare programma in Europa en heeft Brussels Airport gekozen als farmaceutische hub om zijn Europees netwerk met de rest van de wereld te verbinden. De nieuwe healthcare faciliteit van Expeditors is in combinatie met een volledig temperatuur-gecontroleerde end-to-end logistiek een onderscheidend element op de markt voor de distributie van vaccins en zeer gevoelige farmaceutische producten. Deze nieuwe faciliteit van Expeditors speelt nu al een sleutelrol in het vervoer van de covid-19-vaccins en aanverwante medische hulpmiddelen.

Groendak

Duurzaamheid was een belangrijk aandachtspunt tijdens de bouw van dit logistieke project, die in mei 2019 van start ging. Zo werd een deel van de dakoppervlakte als groendak ingericht en werd alles in gereedheid gebracht om het volledige oppervlakte op termijn te voorzien van zonnepanelen.
 
De gebouwen zullen ook spaarzaam omgaan met water dankzij de installatie van wadi's voor waterinfiltratie en regenwaterputten voor het hergebruik van regenwater. Het complex is ook uitgerust met ledverlichting en warmtepompen.
Om de mobiliteit op het luchthavendomein te verbeteren en een duurzamer vervoer van het personeel mogelijk te maken, zijn in de zone bovendien oplaadpunten voor elektrische voertuigen geïnstalleerd. Twee bijkomende bushaltes en een nieuw fietspad vervolledigen het mobiliteitsaanbod.
 
https://www.youtube.com/watch?v=fQSbu3SH4Dc

 

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten