Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Duurzaamheid

Burgercoöperaties plaatsen zonnepanelen bij 10 gemeenten

Tien lokale besturen uit Zuid-West-Vlaanderen zullen dit jaar zonnepanelen plaatsen op hun gebouwen. Dat doen ze in samenwerking met burgercoöperaties Beauvent en Vlaskracht. Iedereen kan mee investeren in de projecten door vennoot te worden. Zo krijgen burgers de kans om mee te investeren en samen de vruchten te plukken van projecten inzake hernieuwbare energie.

zonnepanelen
siro46 - stock.adobe.com

Vennoten

Beauvent en Vlaskracht zijn burgercoöperaties die duurzame energie produceren en promoten. Burgercoöperaties halen hun kapitaal volledig op bij burgers, bij voorkeur die uit de eigen gemeente of regio. Iedereen kan dus mee investeren in de projecten door vennoot te worden en aandelen te kopen bij een projectoproep. De kostprijs van één aandeel bedraagt 250 €, waarbij elke vennoot één stem heeft, los van het aantal aandelen. Per vennoot kunnen aandelen gekocht worden tot maximaal 5.000 €.

Met dit grootschalige initiatief volgen de meeste gemeenten uit Zuid-West-Vlaanderen het voorbeeld van Kuurne en Kortrijk. De lokale besturen van Zuid-West-Vlaanderen gingen in het burgemeestersconvenant een engagement aan om CO2 te besparen. Met deze actie geven ze hier invulling aan. Beauvent en Vlaskracht overtuigden de lokale besturen van de samenwerking met hun sterk engagement voor burgerparticipatie. Beide vennootschappen zijn aangesloten bij REScoop (de overkoepelende federatie van energiecoöperaties in Vlaanderen) en dragen de internationaal erkende coöperatieve ICA-principes – vrijwillig, democratisch, participatie, onafhankelijk, informatie, samenwerking en aandacht voor de gemeenschap – hoog in het vaandel.

Leiedal

De aanduiding van Beauvent en Vlaskracht als samenwerkingspartners gebeurde in een overheidsaanbesteding die Leiedal voerde namens tien gemeenten: Anzegem, Deerlijk, Harelbeke, Kuurne, Lendelede, Spiere-Helkijn, Waregem, Wervik, Wevelgem en Zwevegem. Op basis van deze gunning kunnen de deelnemende openbare besturen zes jaar lang zonnepanelen laten plaatsen.

 
 

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten