Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Duurzaamheid

Campus EnergyVille geopend in Genk

In aanwezigheid van burgemeester Wim Dries, Europees Commissaris Maro? ?efcovic, federaal minister van Energie, Leefmilieu en Duurzame Ontwikkeling Marie Christine Marghem en Vlaams minister van Energie Bart Tommelein werd het gebouw EnergyVille I in Genk feestelijk geopend. Campus EnergyVille nv is de bouwheer van dit volledig energie-neutrale gebouw dat het onderzoekscentrum EnergyVille huisvest. Bovendien heeft EnergyVille de ambitie om het hele Thor-park te integreren in een regelluwe zone op het vlak van energie, wat sterk doorgedreven onderzoek en ontwikkeling naar energiesystemen van de toekomst toelaat.

Campus EnergyVille geopend in Genk

In EnergyVille bundelen de KU Leuven, de Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek (VITO), Imec en UHasselt hun onderzoek naar duurzame energie. EnergyVille wil de energietransitie helpen verwezenlijken en wordt daarbij gesteund door zowel lokale als internationale partners. Ook voor Europa is de energietransitie een prioriteit. ?De Europese Commissie beschouwt het realiseren van een ?Energy Union? als één van haar topprioriteiten en het Europese cohesiebeleid speelt, naast vele andere initiatieven, een cruciale rol in het bereiken van die doelstelling?, aldus vice-president van de Europese Commissie Maro? ?efcovic.

EnergyVille werd gebouwd op Thor Park, de voormalige mijnsite van Waterschei in Genk, en zal bijdragen tot de overgang van zwart naar groen goud, van steenkool naar groene energie. De samenwerking die eerder reeds bestond met de rest van Thor Park, zoals IncubaThor, zal nog worden versterkt nu Campus EnergyVille nv recent in hun kapitaal is gestapt.

Bovendien steunt Vlaams minister voor Energie Bart Tommelein het idee voor een regelluwe zone in heel Thor Park. Dit betekent dat de huidige wetgeving voor die zone heel specifiek zou worden aangepast om het testen van nieuwe technologieën en businessmodellen op grote schaal, tussen verschillende gebouwen, mogelijk te maken en zo input te geven aan het beleid en de regelgeving in de toekomst. Het gebied kan dan worden beschouwd als een ?living lab? voor energietransitie, uniek in Europa.

?We staan met Vlaanderen voor een belangrijke energie-omwenteling. Steden (de zogenaamde smart cities) zullen hier een cruciale rol in spelen. Met de opening van EnergyVille I investeren we in kennis hieromtrent, naast onder meer batterijen, decentrale systemen, slimme netten, ... Hiervoor zijn investeringen in onderzoek en ontwikkeling op het vlak van duurzame energietoepassingen cruciaal. Om die investeringen en innovatieve ideeën sneller te kunnen realiseren, pleiten we voor regelluwe zones. Het voorontwerp van het decreet is klaar en zal binnenkort voorgelegd worden aan de Vlaamse regering?, verklaart Bart Tommelein.

?Een ?living lab? voor een duurzame energietransitie is van groot belang voor de toekomst. De energiesector is een essentiële sector voor de Belgische economie. Het toponderzoek van EnergyVille draagt bij aan het identificeren en het grijpen van verschillende kansen in de toekomst, vooral wat hernieuwbare energiebronnen betreft. Men moet zeker blijven inzetten op hernieuwbare energiebronnen om zo een gezond en comfortabel leven voor onze kinderen te kunnen garanderen in een maatschappij bevrijd van CO2-uistoot. Ik hoop dat ook Franstalige universiteiten zich bij EnergyVille zullen voegen en op die manier zullen deelnemen aan een boeiend project voor de komende generaties', benadrukt federaal minister Marie Christine Marghem.

EnergyVille 2

Het internationaal gerenommeerde architectenbureau Kempe Thill uit Rotterdam ontwierp een volledig energieneutraal gebouw dat warmte en elektriciteit met zijn omgeving uitwisselt en o.a. daardoor het Breeam Excellent-label kreeg. Ook het innovatieve onderzoek dat hier gebeurt en de specifieke projecten die bijdragen aan een duurzame maatschappij werden tijdens het openingsevenement voorgesteld aan het publiek. Dankzij geoptimaliseerd transport zullen de broeikasgasemissies geminimaliseerd worden. Inzake constructie en gebruiksgemak levert het gebouw niets in: de vorm vertoont overeenkomsten met het statige oude hoofdgebouw van Thor Park. De inrichting verenigt landschapskantoren, vergaderruimtes, grote seminarieruimtes en innovatieve laboratoria met de natuur van het terrein, daarbij geholpen door grote ramen en een speciaal rasterwerk aan de gevel. Het gebouw biedt plaats aan 250 onderzoekers.

Naast het nieuwe gebouw wordt momenteel EnergyVille 2 opgetrokken. Dat gebouw zal een vloeroppervlakte hebben van 4.900 m² waarvan 2.000 m² labo?s en 2.900 m² kantoren, goed voor nog eens 100 onderzoekers. De labo?s richten zich vooral naar technologieontwikkeling voor dunne-film pv, pv-modules en nieuwe batterijen voor lokale energieopwekking en energieopslag. De bouw is recent gestart en hierbij is voorzien dat de onderzoeks- en ontwikkelingsactiviteiten vanaf het tweede kwartaal van 2018 volledig operationeel zullen zijn.

Thor Park is het voormalige mijnterrein van Waterschei in Genk en is één van de speerpunten van het Vlaamse SALK-plan. De komende jaren werken verschillende partners samen met de stad Genk om op Thor Park op termijn 5.000 tot 7.000 banen te creëren. Thor Park reserveert 20 ha voor de stapsgewijze uitbouw van een wetenschapspark waar hightech, innovatieve, kennisintensieve bedrijven, kennisinstellingen en onderzoeksinstituten zich kunnen vestigen.

IncubaThor opende reeds in 2015 de deuren en huisvest op dit moment een twintigtal jonge en startende bedrijven die focussen op energietechnologie. Thor Central, het monumentale hoofdgebouw van de vroegere mijnzetel, wordt vanaf midden 2017 het kloppende hart van de site als centrale ontmoetingsplaats met een auditorium, horeca, een kinderdagverblijf en vergaderruimtes. Ten slotte fungeert Thor Park ook als toegangspoort tot een 30 ha groot stedelijk park dat een prachtig decor is voor allerlei vormen van recreatie en toeristisch-artistieke projecten.

Met Thor Park als één van de speerpunten profileert Genk zich als een smart city. ?Als stadsbestuur experimenteren we volop met ?slimme?, datagedreven manieren om beleid te voeren. Zo bouwen we expertise op, maar we zetten onze schouders ook onder organisaties zoals EnergyVille die de toekomst mee zullen bepalen. Het is onze ambitie om de Thorsite uit te bouwen tot een unieke hot spot van energie, technologie en innovatie. Tegen 2018 brengt deze site niet alleen toponderzoek, ontwikkeling en bedrijvigheid samen, maar ook opleiding voor aanstormend technologisch talent?, besluit de Genkse burgemeester Wim Dries.

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten