Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Duurzaamheid

Capture bundelt expertise in recuperatie van grondstoffen

Plastic, vervuild water en CO2 zijn geen afvalproducten maar grondstoffen. Vanuit die gedachte lanceerde Capture van UGent een nieuw onderzoeksplatform.

65064127
831days - stock.adobe.com

Het hele project kan rekenen op een financiële steun van 15 miljoen €, waarbij kan gerekend worden op steun van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO), de Vlaamse regering en de provincie Oost-Vlaanderen.
Het Centre for Advanced Process Technology for Urban REsource recovery wil Vlaanderen laten uitgroeien tot wereldspeler in grondstofhergebruik. Eind vorig jaar is het Centre for Advanced Process Technology for Urban REsource recovery (Capture) voorgesteld .

Dit Capture-platform is een samenwerking tussen professoren uit verschillende UGent-faculteiten met zowel Vlaamse als internationale private en publieke partners.  Iedereen die relevant is in de grondstoffenrecyclage kan deel uitmaken van het onderzoeksplatform.
Daarnaast is een intentieverklaring ondertekend tussen de UGent en de Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek (VITO) tot samenwerking onder de Capture-vlag. De partners beschouwen plastic, vervuild water en CO2 niet als afvalproducten maar als grondstoffen. Capture wil bijdragen tot het vermarkten van nieuwe ontwikkelingen hierrond.

TechLane

Capture zal zijn activiteiten uitbouwen in een 7.000 m² groot ontmoetings- en incubatiecentrum in het Gentse wetenschapspark op het eiland Zwijnaarde (TechLane Ghent Science Park Campus E). Dit gebouw moet zorgen voor een snelle doorstroming van de kennis naar de praktijk. De bouw van de Capture -accelerator is gepland voor augustus 2018.

Het gebouw zal een enorme technologiehal, demo-infrastructuur, gemeenschappelijke laboruimtes en werkplaatsen omvatten. Een deel van het gebouw wordt eigendom van het Incubatie- en Innovatiecentrum Universiteit Gent (IIC UGent ). Het IIC UGent heeft jarenlange ervaring met de begeleiding en huisvesting van spin-offs.

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten