Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Duurzaamheid

Cleantech bewijst zich als dynamische en veerkrachtige sector

‘Cleantech’ of schone, groene energie speelt een cruciale rol in de transitie naar een duurzame maatschappij. Vlaanderen bewandelt alvast met succes dit pad, dat blijkt uit het vierde jaarrapport van Cleantech Flanders. Het aantal bedrijven in de sector blijft stijgen, net als het aantal werknemers en het EBITDA.

AdobeStock_569809313

Cleantech staat voor groei, innovatie en weerbaarheid. Daar is ook Europa zich van bewust. De Europese klimaatwet verplicht de uitstoot tegen 2030 met minstens 55% te verminderen. Maar ook de ‘Critical Raw Material Act’ (CRMA) en de maatregelen die de VS treft via de ‘Inflation Reduction Act’, bieden eveneens perspectieven en opportuniteiten voor de sector. Daarnaast zoekt Europa oplossingen voor de energiecrisis en pompt daarvoor meer dan 3 miljard euro in innovatieve schone tech­nologieprojecten die het continent sneller onafhankelijk van Russische fossiele brandstoffen moeten maken. 

Inzetten op energietransitie

Het is dus niet verwonderlijk dat de topprioriteit voor Onderzoek en Ontwikkeling bij de energietransitie ligt. Vlaanderen speelt daarin een cruciale rol. De buitenlandse investeringen in Vlaamse innovaties voor klimaat en energietransitie stegen in 2022 tot 1,64 miljard euro en zijn goed voor een op de vijf projecten en een op de vier arbeidsplaatsen. De O&O-investering in het Vlaamse Gewest bevindt zich al sinds 2019 boven de drempel van 3% van het bbp.

Stijging op alle vlakken

Intussen zijn er 992 gevestigde waarden in de Vlaamse cleantech-sector. Daarnaast is er ook een enorm groot aantal start-ups: 582 of 31% van alle cleantech bedrijven. 275 bedrijven of organisaties (15%) zijn doorgegroeid naar de scale-up fase. In 2021 was cleantech in Vlaanderen goed voor meer dan 40.000 VTE (het equivalent van voltijdse banen), een groei met 22% in tien jaar tijd. In de periode 2012-2019 steeg de cleantech gerelateerde EBITDA sterk, gevolgd door een dip in coronajaar 2020 en een lichte stijging in 2021. Interessant: slechts 0,39% van de cleantech-bedrijven vroeg in 2021 een faillissement aan (vergelijkbaar met de vorige jaren). 

Het hele cleantech jaarrapport vindt u hier.

 

Wat cijfers:

Vlaanderen telt:

• 549 technology providers: Zij ontwikkelen, maken en verkopen innovatieve cleantech oplossingen,

• 799 implementors: zij helpen bedrijven bij het toepassen van cleantech,

• 291 enablers: zij maken het ecosysteem van innovatieve cleantech mogelijk door het aanbieden van diensten of onderzoek.


De cleantech actoren zijn verspreid over heel Vlaanderen, met nadruk in de centrumsteden en waar de universiteiten zich bevinden.

Afbeelding1

In de periode 2012-2021 is het aantal cleantech-actoren in Vlaanderen toegenomen met meer dan 35%.

Afbeelding2

Cleantech in Vlaanderen kunnen we onderverdelen in zes inhoudelijke domeinen.  Met ‘enabling technologies & services’ worden die technologische innovaties bedoeld die het mogelijk maken om specifieke schone technologie uit te rollen en te implementeren (vb artificiële intelligentie, drones, sensoren en block chain technologie). In ‘Clean energy & power’ is toenemende aandacht voor energie- en klimaatoplossingen.

Afbeelding3
Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten