Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Duurzaamheid

Comfort nog steeds prioriteit nummer 1

Uit een studie van Profacts in opdracht van Crelan en AXA Bank naar aanleiding van Batibouw blijkt dat de Belg droomt van ecologisch renoveren, maar dit nog al te weinig doet. 44% van de respondenten stelt hun aankoop- of renovatieprojecten uit of blaast die zelfs af door een gebrek aan middelen. Belangrijke vaststelling: het aantal mensen dat in 2022 een woning kocht, is bijna gehalveerd ten opzichte van twee jaar geleden.

Onderzoek AXA

Belgen hechten nog steeds veel belang aan onroerend goed. De cijfers spreken voor zich: 72% van de respondenten bezit minstens één woning. In Vlaanderen is deze groep iets meer vertegenwoordigd (76%) dan in Wallonië (68%) en Brussel (61%). Van de bevraagde eigenaars bezit 17% zelfs twee of meer woningen, meestal verhuurd of gebruikt als hoofdverblijf voor familieleden. Cohousing is ook populair, vooral bij jongeren tussen 18 en 24 jaar, van wie 36% voor deze optie kiest.

 Aandacht voor energie-efficiëntie 

Als rechtstreeks gevolg van de energiecrisis en de inflatie getuigen de bevraagde Belgen begin 2023 van een toenemende aandacht voor de energie-efficiëntie van de woning die ze overwegen te kopen. Zo is de energieklasse van de woning het op twee na belangrijkste keuzeaspect (15%), na de aanwezigheid van een tuin (19%) en  de ligging (36%). De enqûete toont ook aan dat 39% van de huiseigenaren bij nieuwe investeringen prioriteit geeft aan de energie-efficiëntie van hun woning (4% meer dan vorig jaar). Het installeren van zonnepanelen, een warmtepomp of betere isolatie staan bovenaan het wensenlijstje. Toch blijken de effectief uitgevoerde renovatiewerken nog steeds voornamelijk gericht op een verhoogd wooncomfort (62%). Weliswaar gaat het over kleinere werken, zoals behangen, verven, het plaatsen van een keuken. Energie-efficiëntie komt pas op de tweede plaats (53%). In Vlaanderen ligt dat aantal iets hoger dan in Wallonië (59 versus 45%). 

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten