Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Duurzaamheid

Datacenter levert warmte aan 10.000 gezinnen

Datacenters worden vooral geassocieerd met een groot stroomverbruik en dus een hoge CO2-uitstoot. Maar ze kunnen ook hele wijken van warmte voorzien, als ze deel uitmaken van een wijkconcept en van bij het ontwerp van een nieuwe projectontwikkeling meegenomen worden. “Datacenters zullen in de toekomst 100% circulair moeten zijn”, stelt Friso Haringsma, mede-oprichter van de Belgian Digital Infrastructure Association (BDIA).

Datacenter levert warmte aan 10.000 gezinnen

De meeste datacenters draaien ondertussen reeds op 100% groene stroom. In Rotterdam opende onlangs een nieuw datacenter van NorthC. Dat gebruikt de restwarmte om verwarming te leveren aan ruim 10.000 gezinnen in de buurt. Het gebouw is volledig modulair en draait voor 100% op groene stroom.

“Dit soort ‘datathermie’ toont aan dat datacenters een rol kunnen spelen in het milieu, al moet de regelgeving nog wel wat worden aangepast om die warmtevalorisatie mogelijk te maken. Ook op het vlak van waterverbruik en biodiversiteit kunnen datacenters een rol spelen”, aldus Stijn Grove, managing director van de Dutch Data Center Association.

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten