Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Duurzaamheid

DEME installeert 250 km kabels voor het grootste windturbinepark ter wereld

DEME Offshore heeft een omvangrijk contract binnengehaald voor de plaatsing van ongeveer 250 km inter-array kabels voor de derde fase van het windpark Dogger Bank in het Verenigd Koninkrijk. Met een capaciteit van 3,6 GW is dat momenteel 's werelds grootste offshore windturbinepark in ontwikkeling. Begin 2021 kreeg DEME Offshore ook al het contract voor de inter-array kabels van Dogger bank A en B.

DEME installeert 250 km kabels voor het grootste windturbinepark ter wereld (2)
DEME
Het nieuwe EPCI-contract (Engineering, Procurement, Construction Installation) omvat de engineering, aankoop, bouw en installatie van de onderzeese kabels voor de 1,2 GW-fase van het windpark. Concreet zal DEME Offshore 250 km aan inter-array kabels van 66 kV leveren, plaatsen en beschermen, evenals alle toebehoren.
 
Het Dogger Bank-windpark ligt meer dan 130 km voor de noordoostelijke kust van Engeland en wordt momenteel door joint venture-partners SSE Renewables, Equinor en Eni ontwikkeld in drie fasen van telkens 1,2 GW: A, B en C. Na voltooiing zal Dogger Bank het grootste offshore windturbinepark ter wereld zijn en jaarlijks genoeg energie opwekken om tot 6 miljoen woningen van stroom te voorzien.
 
De productie van de kabel voor Dogger Bank C gaat in 2023 van start. De kabels worden in 2025 geïnstalleerd waarbij DEME opnieuw zijn DP3-kabelinstallatieschip Living Stone zal inzetten.
 
De Living Stone beschikt over een in-house ontworpen systeem met twee kabelbanen, waardoor kabels door de ene baan worden gelegd terwijl de volgende kabel tegelijk kan worden voorbereid en van het kabelbeschermingssysteem (CPS) kan worden voorzien op de andere baan.
 
Zoals eerder al aangetoond,  kunnen de kabels daardoor veel sneller worden voorbereid en is de handmatige behandeling beperkt. Het systeem bevordert ook de inzetbaarheid van het schip en verhoogt de productiesnelheid.
 
Dogger Bank A en B is een joint venture tussen SSE Renewables (40%), Equinor (40%) en Eni (20%). Op 2 november kondigden SSE en Equinor de verkoop aan van een gezamenlijk aandeel van 20% in Dogger Bank C aan Eni (elk 10%).
 
De transactie zal naar verwachting in het eerste kwartaal van 2022 worden afgerond, onder voorbehoud van goedkeuring door de regelgevende instanties en kredietverstrekkers en de gebruikelijke aanpassingen van de aankoopprijs.
 
Eni zal het actief invoeren vanaf de voltooiing van de verkooptransactie. Zodra de transactie is voltooid, wordt het nieuwe totale aandeelhouderschap in Doggersbank C: SSE Renewables (40%), Equinor (40%) en Eni (20%).
 

 

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten