Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Duurzaamheid

DEME Offshore bouwt mee aan windmolenpark Kaskasi

Met reeds 22 geïnstalleerde monopijlers boekt DEME Offshore sterke vooruitgang op het offshore windmolenpark Kaskasi van het energiebedrijf RWE. Het windpark ligt in de Noordzee, ongeveer 35 km ten noorden van Helgoland, Duitsland. Een groot deel van het project is in handen van DEME, waaronder het grootste deel van de 39 monopijlers en alle transitiestukken, turbines en interarray-kabels.

DEME-Offshore-bouwt-mee-aan-windmolenpark-Kaskasi

De werken begonnen met de succesvolle installatie van de fundering voor het substation, gevolgd door de installatie van het substation zelf met de inzet van het DP2 zware kraanschip ‘Gulliver’, geëxploiteerd door DEME’s joint venture Scaldis.

Siemens Gamesa werd geselecteerd om de windturbines voor het Kaskasi-windpark te leveren. De Deense staalaannemer Bladt Industries werd aangesteld om 39 monopile funderingsconstructies voor het project te vervaardigen en te leveren. Bladt Industries zal ook het onderstation bouwen terwijl ISC Engineering verantwoordelijk is voor het ontwerp van het onderstation en Semco Maritime voor de elektrische installaties.

DEME Offshore werd ingeschakeld om de drie monopile-kragen van Denemarken naar de bouwplaats van Kaskasi te transporteren. Het bedrijf zal ook verantwoordelijk zijn voor de installatie van de stalen kragen met behulp van het DP2 offshore installatieschip ‘Neptune’ in samenwerking met de ‘Blue Tern’ van Fred Olsen voor de installatie van de monopijlers. DEME Offshore leidt deze gezamenlijke transport- en installatieactiviteiten en levert alle uitrusting voor het zeevasten,  de uitvoering en het hameren.

Eén van de turbine-installatieschepen van DEME, de ‘Sea Challenger’, zal instaan voor de installatie van de transitiestukken en de daaropvolgende WTG-installatie, deze laatste onder een directe charter met Siemens Gamesa. DEME ontwikkelde een slimme technische oplossing die een snelle verandering van de installatiewijze mogelijk maakt tussen het transitiestuk en de WTG-installatie. Vervolgens zal ook DEME’s XXL-kabelinstallatieschip ‘Living Stone’ ingezet worden voor de installatie van de 42 inter-array-kabels en daaraan gerelateerde werken.

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten