Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Duurzaamheid

DEME werkt aan grootste windturbinepark ter wereld

De komende weken beginnen de offshore werken voor wat het grootste offshore windturbinepark ter wereld moet worden. Het windpark Hornsea Two van Ørsted zal na voltooiing zijn voorganger Hornsea One overtreffen. In 2022 zal het nieuwe park 1,4 GW aan groene energie opwekken.

DEME werkt aan grootste windturbinepark ter wereld
Het Belgische DEME gaat beginnen met de installatie van de monopiles op het windturbinepark dat zich op 89 km van de kust van Yorkshire in het Verenigd Koninkrijk bevindt. Dat gebeurt met het eigen offshore installatieschip ‘Innovation’. Naast de ‘Innovation’ zal DEME volgend jaar op deze locatie ook de ‘Pacific Orca’ inzetten om de bouw te ondersteunen.
 
Het zijn allebei hefschepen met poten die het schip veilig op de zeebodem kunnen verankeren en het uit het water kunnen tillen terwijl de kraan aan boord de zware funderingsonderdelen kan opheffen en manoeuvreren.
 
In totaal zullen 165 monopiles en transitiestukken op zee worden geïnstalleerd ter voorbereiding van de 8,4 MW-turbines op de site. De turbines hebben een hoogte van 204 m tussen zeeniveau en wiekpunt en krijgen ook nieuwe 82 m lange wieken die momenteel worden geproduceerd op de site van Siemens Gamesa Renewable Energy in Hull.
 
Op de productiesite van EEW OSB in Teesside worden 30 transitiestukken geproduceerd. De eerste load-out werd onlangs voltooid, en Bladt uit Denemarken voorziet de overige 135 transitiestukken.
 
“Na maanden van gedetailleerde planning en nauwe samenwerking met Ørsted en onze leveranciers, kunnen we nu starten met de offshore installatiewerken op Hornsea Two. Bij dit complexe project krijgen we te maken met ongekende omstandigheden. We worden niet alleen geconfronteerd met de uitdagingen die het coronavirus met zich brengt, maar we moesten ook de tegenslag overwinnen toen we geconfronteerd werden met het kraanongeval aan boord van het nieuwe offshore installatieschip ‘Orion’, nog vóór het werd geleverd”, aldus Bart De Poorter, general manager van DEME Offshore.

 

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten