Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Duurzaamheid

DEME wordt vanaf 30 juni beursgenoteerde onderneming

Bouwgroep CFE brengt op 30 juni alle activiteiten van zijn maritieme dochterbedrijf DEME (Dredging, Environmental and Marine Engineering) afzonderlijk naar de beurs. De aandeelhouders moeten een dag eerder hun goedkeuring geven aan de splitsing van de bedrijven in twee afzonderlijke entiteiten. De geplande transactie omvat een partiële splitsing van CFE, met een overdracht van haar volledige participatie in DEME nv naar een nieuwe onderneming die de naam DEME Group zal dragen.

DEME wordt vanaf 30 juni beursgenoteerde onderneming
DEME
De raad van bestuur van CFE heeft het voorstel tot splitsing zopas unaniem goedgekeurd. De Antwerpse investeringsmaatschappij en meerderheidsaandeelhouder Ackermans & van Haaren en het Franse bouwbedrijf VINCI, die een belang in CFE hebben van respectievelijk 62,1% en 12,1%, steunen de partiële splitsing, waarmee de vereiste driekwartmeerderheid al bijna bereikt is. Op het ogenblik van de splitsing zullen alle aandeelhouders van CFE een aandeel van DEME Group ontvangen voor elk aandeel van CFE dat zij bezitten.
 
De splitsing moet zorgen voor twee topspelers in hun respectieve domeinen en zal automatisch leiden tot de overdracht van een aanzienlijk deel van het eigen vermogen en van de uitkeerbare reserves van CFE aan de nieuwe onderneming. De splitsing moet zowel de maritieme diensten als contracting en vastgoedontwikkeling in de toekomst in staat stellen om zich te ontwikkelen als twee onderscheiden, autonome en solide beursgenoteerde vennootschappen, elk met hun eigen governance. 
 
Het segment Bouw & Renovatie verzamelt alle dochterondernemingen van CFE die actief zijn in België, Polen en het Groothertogdom Luxemburg en gespecialiseerd zijn in de bouw en renovatie van kantoorgebouwen, residentiële gebouwen, ziekenhuizen, hotels, scholen, parkeergarages en industriële gebouwen. De ondernemingen Wood Shapers (bouw en promotie van projecten met bio-based en hybride materialen), LTS (fabrieken voor de productie en montage van geprefabriceerde houten elementen) en Benelmat (beheer van het materieelpark) maken eveneens deel uit van het segment.
 
Het segment Multitechnieken groepeert de activiteiten van de divisies VMA en Mobix. VMA is gespecialiseerd in de realisatie van technische gebouwinstallaties, hun geautomatiseerde beheer (smart buildings) en hun onderhoud op lange termijn, evenals in de automatisering van productieketens in de auto-industrie, de chemische nijverheid en de voedingsindustrie. Mobix is in België een vooraanstaande speler in de realisatie van spoorwegwerken (plaatsen van sporen, bovenleidingen en signalisatie), de openbare verlichting en het energietransport.
 
DEME realiseerde in het eerste kwartaal van dit jaar een omzet van 616,7 miljoen euro, een stijging met 137,1 miljoen euro (+29%) ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Deze omzetstijging manifesteerde zich in alle activiteitenlijnen. Het orderboek per eind maart 2022 bleef in vergelijking met het recordbedrag eind 2021 ongeveer stabiel op 5.830 miljoen euro. In het eerste kwartaal werden belangrijke contracten afgesloten in o.a. Italië (dredging and rock revetment works in Livorno en strandsuppletiewerken in Emilia Romagna), alsook bijkomende T&I (transport en installatie) en kabellegwerken voor de Kaskasi II Offshore Wind Farm.
 
Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten