Demir sluit achterpoortje voor fraude met grondstofverklaringen
Aanvragers van grondstofverklaringen zullen vanaf 1 januari 2022 niet langer zelf analyseresultaten kunnen opladen in het webloket van de Vlaamse overheid. Vanaf dan kan dat enkel door erkende laboratoria gebeuren. Dat besliste de Vlaamse regering op voorstel van Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir.

Een grondstofverklaring is in Vlaanderen vereist als iemand bepaalde afvalstoffen als grondstof wil gebruiken. De materialen moeten dan voldoen aan de Europese criteria of aan de Vlaamse criteria.
“Naar aanleiding van een geval van fraude bij het indienen van analyseresultaten, zorgen we voor een verstrenging van het systeem. Waar vroeger elke aanvrager de mogelijkheid kreeg om zelf de labresultaten van zijn materialen in te laden in het webloket, sluiten we die deur nu”.
In het specifieke fraudedossier werden de vervalste labresultaten opgemerkt tijdens een screening van het dossier, waarna een grondstofverklaring ingetrokken werd en de milieu-inspectie ter plaatse werd gestuurd. De materialen waarvoor de grondstofverklaring gold, mogen niet meer gebruikt worden als materiaal, maar zijn afval.
“Vlaanderen is koploper in de circulaire economie. Op Europees niveau kijkt men naar Vlaanderen. Maar dat wil zeggen dat we onze systemen ook continu moeten verbeteren. Fraude is onaanvaardbaar en met deze verstrenging geven we alvast de duidelijke boodschap dat de spelregels door iedereen gevolgd moeten worden. We gaan de goede naam van onze circulaire economie niet beschadigen door die enkele cowboys die denken dat Vlaanderen het wilde westen is”, zegt Demir.
Het nieuwe systeem maakt het gemakkelijker om controles uit te voeren op de vele aanvragen en verhoogt de betrouwbaarheid van de ingediende analyseresultaten omdat de tussenpersonen verdwijnen. Een erkenning van een labo houdt bovendien in dat die ook ingetrokken kan worden indien alsnog vermoedens van fraude bestaan.
De verstrenging maakt deel uit van een wijziging van het Vlaams reglement betreffende het duurzaam beheer van materiaal kringlopen en afvalstoffen (Vlarema). De Raad van State gaf reeds een gunstig advies voor de regeling.