Devagro baant de weg naar co2-neutraal beton in België
“8%”, ceo Yves Degezelle van bouwaannemer Devagro herhaalt het percentage een paar keer. “Als je met zo’n cijfer van school thuiskomt, zwaait er wat. Een dikke buis. Veel te weinig. Voor ons betonproducenten is dit percentage echter veel te veel. Het is het aandeel voor rekening van de betonproductie in de totale wereldwijde CO2-uitstoot, en daar wilden wij iets aan doen.” Door een strategische investering in een gloednieuwe technologie biedt het bedrijf als eerste in België zijn klanten CO2-neutraal stortbeton aan.

“Beton is wereldwijd populair omdat de primaire grondstoffen zo gemakkelijk beschikbaar zijn”, zegt Degezelle. “Maar het zijn nu net die primaire grondstoffen die ervoor zorgen dat beton een significante CO2 heeft. Voor de productie van beton heb je granulaten, water, hulpstoffen, vulstoffen en cement nodig. Hoewel cement slechts 13% van de totale massa vertegenwoordigd, is het verantwoordelijk voor 76% van de totale CO2-uitstoot van het geheel. Zo werd in België in 2023 voor 2.216.000 ton aan CO2 uitgestoten bij de productie van 5.097.000 ton cement. Dat is een gemiddelde uitstoot van 434 kg CO2 per ton cement.”
“Je kan tegenover dergelijke cijfers niet nalaten om na te denken over manieren om het beter te doen. Er bestonden al diverse methoden om de CO2-emissies significant te verlagen, maar volledig CO2-neutraal stortbeton was tot voor kort een onbereikbare mijlpaal. Daarin investeren vonden wij dus zeer de moeite waard. Dit geavanceerde proces maakt gebruik van CO2 die vrijkomt tijdens industriële processen. We vangen die op waardoor het gas niet in de atmosfeer terechtkomt en transporteren het naar onze bedrijfssite in Waregem. Daar hebben we een ECO2Box gebouwd, waarin het gas chemisch verbonden wordt met granulaten.”
ECO2Box
“Als bedrijf dat actief is in sloopwerken, beschikken we over een continue aanvoer van gemengd bouw- en betonafval”, zegt Lars Rius, coördinator innovatie bij Devagro. “Van bij de sloop scheiden we nauwgezet de verschillende fracties. In 2024 kwam op die manier 800.000 ton materiaal in onze mobiele breekinstallaties terecht om dan verwerkt te worden tot hoogwaardige granulaten. Die bevatten een hoeveelheid ongehydrateerd cement. Zodra dat in contact komt met CO2, vindt een chemische reactie plaats waarbij de CO2 permanent wordt gebonden tot CaCO3, zeg maar: inerte kalksteen. Dit leidt tot verdere versteviging van de granulaten en betere mechanische eigenschappen. Op zich is dat niets nieuws. Het is een proces dat in de natuur ook voorkomt maar dat we, dankzij onze ECO2Box, intensief en op grote schaal kunnen toepassen om het schadelijk gas effectief uit de atmosfeer te halen. De investering en de ontwikkeling van deze technologie gebeurde volledig in eigen huis, dus ik ben een beetje verliefd geworden op deze verwezenlijking.”
“Het procedé zorgt voor dubbele milieuwinst. Naast de duurzame oplossing om CO2 uit de lucht te halen en zo bij te dragen aan de koolstofreductie in de bouwsector, laat het ons tegelijk toe om aanzienlijke hoeveelheden puin, afkomstig van de sloop van gebouwen, een tweede leven te geven. In 2023 werd in ons land 62,6 miljoen ton ingezameld, waarvan 40% afkomstig van een minerale fractie, die gemakkelijk als hoogwaardige granulaten opnieuw gebruikt kunnen worden.”
Levenscyclusanalyse
De fundamentele eigenschappen van het beton blijven door de behandeling in de ECO2Box ongewijzigd. “ECO2Beton voldoet aan alle kwaliteitslabels”, aldus Rius. “De betonrecepturen blijven dezelfde en dus ook hun kwaliteit en hun eigenschappen. Het cruciale verschil ligt in de compensatie van de CO2 die vrijkomt tijdens het productieproces van het nieuwe beton. Daardoor krijgen onze klanten meer controle over de totale milieu-impact van hun project. Zodra ze ons ECO2Beton bestellen, zullen we de milieu-impact van hun project berekenen aan de hand van een LCA-analyse. Vervolgens krijgen ze de keuze om een deel van de emissie, of de totale emissie, veroorzaakt door de betonproductie en de winning van de grondstoffen die daarvoor nodig zijn, te compenseren.”
Hoger hergebruik van betonpuin
Devagro is bereid om de expertise en technologie achter de CO2 Storage-methode te delen met andere bedrijven in de bouwsector. “We beseffen echter dat we met dit proces slechts een onderdeel zijn van een totaaloplossing. Als we van beton een echt groen product willen maken, zonder milieu-impact, dan zijn bijkomende initiatieven nodig. We hopen ook dat iedereen van de keten in dit verhaal meegaat, beginnend bij diegene die beton voorschrijven. Alternatieve methodes van voorschrijven, waarbij de focus ligt op de milieu-impact en de prestaties kunnen een grote stap voorwaarts zijn. Hiervoor kan gekozen worden voor cementsoorten met lagere impact of kunnen er eisen worden gesteld aan de totale milieu-impact van het beton. Er kan ook gebruik worden gemaakt van CO2-neutraal cement. Ook het hoogwaardiger hergebruik van materialen blijft een continu actiepunt op onze agenda. Betonpuin, al dan niet gecarbonateerd, is vandaag toegelaten in diverse minderwaardige toepassingen, zoals (onder) funderingen. We blijven streven naar een hoger hergebruik van betonpuin in nieuwe beton.”
QUOTE:
Lars Rius: “De betonrecepturen blijven dezelfde en dus ook hun kwaliteit en hun eigenschappen. Het cruciale verschil ligt in de compensatie van de CO2 die vrijkomt tijdens het productieproces van het nieuwe beton.”