Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Duurzaamheid

“Druk de CO2-uitstoot met meer dan 2 miljoen ton zonder te isoleren”

We kunnen de CO2-uitstoot met meer dan 2 miljoen ton verminderen zonder te isoleren, betoogt docent Bouwfysica en internationaal vocht- en isolatie-expert Eddy H. J. Cruysberghs. Een gemiddelde woning heeft een CO2-uitstoot van 22 ton per jaar per huishouden, waarvan 4 ton door de verwarming. Hierbij kan makkelijk 30% op de verwarming bespaard worden door de vochtproblemen aan te pakken zodat geen vocht meer opgenomen of opgewarmd hoeft te worden. Zowat 30% van alle woningen heeft last van zichtbare problemen, waardoor vocht wordt opgenomen en opgewarmd.

Druk de CO2-uitstoot

“In 2015 telde België 4.822.301 huishoudens. 30 % van de woningen hebben een zichtbare vochtschade en dit kost 30 % op de verwarming. Een besparing van 30% van 4.822.301 = 1.446.690. 30% van 1.446.690 = 434.007 x 4 ton = 1.736.028 ton CO2 per jaar voor België. In 2015 telde Nederland 7.720.787 huishoudens. Een besparing van 30% van 7.720.787 = 2.316.236. 30% van 2.316.236 = 694.871 x 4 ton = 2.779.484 ton CO2 per jaar voor Nederland”, becijfert Eddy Cruysberghs.

Hierbij worden verborgen vochtproblemen niet eens meegerekend. Ook deze verborgen problemen omvatten door het opnemen van het aanwezige vocht en dampdruk 30% van de verwarmingskosten. Zo zullen de woningen nooit energieneutraal worden. “Door deze verborgen vochtproducties weg te nemen verminder je nog eens 2 miljoen ton CO2 in België en eens zoveel in Nederland zonder een meter te isoleren”, stelt de bouwpatholoog.

Hij wil gerust meegaan in het klimaatverhaal, maar stelt als wetenschapper en forensisch expert die geleerd heeft om alles zelf na te meten wel kritische vragen. “Als CO2 de grote boosdoener is en we kunnen alle mogelijke parameters en data wereldwijd makkelijk volgen op sites als www.windy.com en www.ventusky.com, waarom kunnen we dan wereldwijd op geen enkele site of app actuele CO2-waarden zien? Alle onheilspellende rapporten zijn gebaseerd op de uitstoot van CO2, maar niemand durft die actueel zichtbaar maken. Toon dit voor iedereen, zodat we live kunnen volgen hoe het gesteld is met onze planeet”, adviseert hij.

Dankzij de app Bellair kan je de luchtkwaliteit in je buurt inclusief alle mogelijke vervuilingen, roet, fijnstof en polluenten volgen. Ook de SO2- of zwaveluitstoot van vulkanen en de uitstoot van CO (koolstofmonoxide) worden wereldwijd zichtbaar getoond, maar dus nergens de CO2 (koolstofdioxide). “Ik wil niets ontkrachten, maar vind enkel weinig meetbare bewijzen. Je kan nochtans met een geijkt en gekalibreerd toestel zeer eenvoudig de actuele CO2-waarde meten. Worden we allemaal moedwillig misleid of is hier meer aan de hand? De enige waarde die opgegeven wordt, is de meting op Hawaii van 413,96 ppm (deeltjes per miljoen) vlak naast een actieve vulkaan. De gemeten CO2-waarden in het Limburgse Ham en in het Nederlandse De Bilt en Rotterdam liggen momenteel tussen 368 ppm en 399 ppm. Infrarood liggen de golflengten weinig uit elkaar en is de CO2 niet moeilijk globaal te meten”, signaleert Eddy Cruysberghs. Hij stelt dan ook voor om de actuele CO2-meetwaarden zichtbaar te maken, zodat iedereen live kan volgen hoe het gesteld is met de planeet.

Na-isolatie van spouwmuren

92% van alle spouwmuren zijn incorrect nageïsoleerd, beweert Eddy Cruysberghs. “Het na-isoleren van spouwmuren moet samengaan met het hydrofoberen of waterafstotend maken van de gevelstenen. Deze verplichting staat in het Nederlandse Bouwbesluit en de technische voorschriften van het Belgische WTCB”, poneert hij.

Zeker aan de regenzijde dringt regenwater onvermijdelijk door de gevelstenen en in het isolatiemateriaal. In een open spouw kan bij langdurige regenval tot de helft van het regenwater in de open spouw naar binnen dringen.

De bouwkundige adviseur wijst erop dat het warmteverlies na het isoleren van de spouwmuur veel groter is dan bij een open luchtspouw. Dit is infrarood duidelijk waar te nemen. Het warmteverlies bij verzadigde muren en isolatie is 28 keer groter dan bij lucht.

“Dit wil niet zeggen dat je de spouwmuur niet moet isoleren, integendeel. Isoleer eerst de spouwmuren, maar behandel de gevel meteen waterafstotend zodat alles droog blijft. Door het wijzigen van de oppervlaktespanning kan regenwater in vloeibare vorm niet meer in de gevelstenen dringen, maar kan het vocht in gasvorm wel vrij doorheen de gevelstenen “ademen”. Vaak wordt dit niet aanbevolen om de prijs te drukken, maar door de gevel te hydrofoberen bespaar je op lange termijn veel meer uit. Met een Kartsenbuis kan je de wateropname van de gevelstenen en voegen makkelijk testen. Laat bij twijfel steeds alle gevels hydrofoberen”, raadt de vocht- en isolatie-expert aan.

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten