Duizend extra laad- en tankpunten voor milieuvriendelijke voertuigen en binnenvaart
De komende twee jaar komen er in Vlaanderen, het Brusselse Gewest en Nederland meer dan duizend extra laad- en tankpunten voor personenwagens, elektrische taxi’s, elektrische bussen, vrachtvervoer en binnenvaartschepen. 21 projecten krijgen in het kader van het Europese project BENEFIC samen 5.337.755 € steun voor (ultra)(snel)laadinfrastructuur, tankstations voor lng, cng en waterstof, en walstroominstallaties. Vlaams minister van Energie Bart Tommelein keurde op 17 juli de projecten goed. “Dat de laadcapaciteit over de grenzen heen toeneemt, schenkt automobilisten het vertrouwen om de overstap te maken naar groenere alternatieven”, meent hij.
Vandaag kiezen al heel wat mensen voor milieuvriendelijke voertuigen. Met de uitvoering van BENEFIC (www.benefic.eu) mikken Vlaanderen, het Brusselse Gewest en Nederland op een definitieve doorbraak van schone en groene transporttechnologieën. Met deze samenwerking willen de verschillende partners (Departement Omgeving en Departement Mobiliteit en Openbare Werken voor Vlaanderen, Leefmilieu Brussel en Brussel Mobiliteit voor het Brusselse Gewest en het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat voor Nederland) de drempels voor grensoverschrijdende verplaatsingen wegnemen. Tegelijk voeren ze de Europese richtlijn ‘Clean Power for Transport’ uit en de Belgische en Nederlandse ambities hierrond (voor Vlaanderen, zie www.milieuvriendelijkevoertuigen.be).
De indieners van de goedgekeurde projecten krijgen twee jaar de tijd om ze uit te voeren. “De duizend extra laad- en tankpunten die er dankzij BENEFIC de komende twee jaar bijkomen in Vlaanderen, Brussel en Nederland komen bovenop het publieke laadpalenplan met 5.000 laadpunten dat wij in Vlaanderen uitrollen tegen 2020. Ook walstroomvoorziening voor de binnenvaart is belangrijk. Een groener transport beweegt zich zowel over de weg als op het water”, oppert de minister.
BENEFIC is een innovatief project door de grensoverschrijdende samenwerking en de brede waaier aan brandstoftechnologieën die hierin aan bod komen. Het is ook uniek door de aanpak, waarbij met Europese middelen een projectoproep voor publieke en private partijen werd georganiseerd. Op die manier krijgen investeerders de kans om op een laagdrempelige manier projecten te realiseren. Na de oproep, die liep van februari tot mei 2018, werden 21 van de 24 ingediende projecten geselecteerd.
BENEFIC is onderdeel van het EU-programma ‘Connecting Europe Facility’, gefinancierd door de Europese Commissie. Het Vlaamse Departement Omgeving coördineert het project.
De geselecteerde projecten zijn:
1. Walstroomvoorziening voor de binnenvaart in Vlaanderen – Havenbedrijf Antwerpen
2. Elektrische bussen voor passagiersvervoer in Vlaanderen – Brussels Airport Company
3. Opstartproject met elektrische bussen in Vlaanderen – De Lijn
4. Snelladers voor elektrische taxi’s in Vlaanderen – Fastned
5. Snelladers in Nederland, Vlaanderen en het Brusselse Gewest – Fastned
6. Ultrasnelladers in Nederland, Vlaanderen en het Brusselse Gewest – Fastned
7. Snelladers in Nederland en Vlaanderen – OrangeGas
8. H2 corridor in Nederland – OrangeGas
9. Bio-cng in Vlaanderen – OrangeGas
10. Ultrasnelladers in Nederland en Vlaanderen – PitPoint
11. Snelladers in Nederland – PitPoint
12. Elektrische bussen in Vlaanderen – PitPoint
13. Cng in het Brusselse Gewest – PitPoint
14. Laadinfrastructuur in het Brusselse Gewest – PitPoint
15. Cng in Nederland – PitPoint
16. Snellader in Vlaanderen – PitPoint
17. Elektrische bussen in Nederland – EBS Public Transportation
18. Snelladers voor elektrische taxi’s in Vlaanderen – Blue Corner
19. L-cng in Vlaanderen – Drive Systems
20. Laadpunten voor off-street parkings in Vlaanderen – Blue Corner
21. Laadpunten voor Brussels Airport in Vlaanderen – Blue Corner