Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Duurzaamheid

Duurzaam dak is voor minderheid van woningeigenaars prioritair

Uit een enquête die de producent van dakmaterialen BMI Belgium afnam bij duizend landgenoten, blijkt dat de helft van de Belgen slecht op de hoogte is van de vereisten die verbonden zijn aan duurzaam bouwen of verbouwen. Bovendien is hun kennis over hun dak eerder beperkt. Voor slechts drie op de tien toekomstige woningeigenaars is een duurzaam dak een prioriteit. Eveneens drie op de tien weet niet waar ze terecht kunnen voor betrouwbare informatie. Eén op de zes woningeigenaars zegt dat hun woning een grondige energetische renovatie nodig heeft. Het dak staat hierbij op plaats twee. De voornaamste redenen hiervoor zijn isolatie (48%), waterlek (18%), een dakstructuur die niet sterk genoeg is (16%) en asbest (16%).

Duurzaam dak is voor minderheid van woningeigenaars prioritair

​In het algemeen zijn drie vierde van de woningeigenaars tevreden over hun dak. Twee op de vijf woningeigenaars zeggen dat ze slecht op de hoogte zijn wat betreft de voordelen van hun dakmaterialen. 51% weet zelfs niet dat er renovatie- en isolatiepremies specifiek voor het dak bestaan. Voor wie wel op de hoogte is van de premies, heeft dit voor slechts 17% invloed gehad op de aanleg van hun dak. ​Eén op de zes woningeigenaars beschikt over zonnepanelen. De voornaamste redenen om geen zonnepanelen te plaatsen zijn het financiële plaatje en de weinig interessante premies. 15% zegt eerst hun dak te willen renoveren. ​ Zes op de tien ondervraagden weet niet wat geïntegreerde zonnepanelen zijn, en zeven op de tien hebben nog nooit gehoord over de betondakpan. 

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!


Bouwprojecten