Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Duurzaamheid

Duurzaamheid in bouwbedrijven: Kris Vanrenterghem stipt mogelijkheden aan

Het evenement NextGen Build, georganiseerd door Bouwkroniek/Batichronique, belooft een boeiende en inspirerende bijeenkomst te worden voor professionals uit de bouw- en installatiesector. Tijdens deze conferentie worden diverse thema's belicht die cruciaal zijn voor de toekomst van de sector. Een van de sprekers, Kris Vanrenterghem, Legal advisor Sustainability, Energy & Technology, zal ingaan op hoe bouwbedrijven duurzaamheid kunnen en moeten implementeren.

BKBC - 2024-09-04T171529.582
Kris Vanrenterghem

Duurzaamheid begint bij de eigen organisatie en samenwerking met stakeholders. Dit dient te gebeuren door datacaptatie en – analyse, door slim om te gaan met energie, door sociale verantwoordelijkheden op te nemen en opleiding, begeleiding en ondersteuning aan te bieden. Maar ook door vooruit te kijken en het strategisch uittekenen van een verminderde klimaatimpact in de toekomst.

Naast interne maatregelen moeten bouwbedrijven duurzaamheid in hun projecten integreren. Denk daarbij onder andere aan het gebruik van duurzame en gerecycleerde materialen, het ontwerpen van gebouwen met een focus op energie-efficiëntie, aan effectief waterbeheer, het minimaliseren van bouwafval door recycling en hergebruik, het uitvoeren van levenscyclusanalyses, het integreren van slimme transportbewegingen en het reduceren van verplaatsingen… Over deze topics werden reeds talloze webpagina’s, artikels en boeken geschreven en word je deur platgelopen door adviseurs. Maar hoe begin je er nu zelf echt over te denken? Wat betekent duurzaamheid nu eigenlijk?

Kwetsbaarheden omarmen

En wat als duurzaamheid nu ook eens van een andere kant wordt benaderd…? In een wereld waar we voortdurend worden overspoeld met beelden van perfectie en succes, is het tijd om de schijnwerpers ook eens te richten op de niet vertelde verhalen. Wat als de weg naar succes niet ligt in het volgen van de gebaande paden, maar in het omarmen van onze mislukkingen en kwetsbaarheden?

Financiële keuzes

Met de CSRD en EU-taxonomy accreditatie als richtlijn, wordt het steeds belangrijker om duurzame financiële keuzes te maken. Het integreren van slimme investeringsoplossingen in duurzaamheid binnen de bouwsector is een noodzakelijke stap richting een haalbaar ecosysteem. En ook de banken leggen daar meer en meer de focus!

Het is vijf voor twaalf

Gezien meer dan 80% van de infrastructuur die in 2030 zal gebruikt worden er nu al staat samen met de verwachting dat meer dan 2,5 miljard mensen tegen 2050 in dichtbevolkte steden zullen wonen, is het van cruciaal belang om nu actie te ondernemen!

Als je als (bouw)bedrijf niet investeert in het brede verhaal van duurzaamheid, bouw je niet gewoon aan de toekomst, je bouwt ook aan je eigen ondergang.

PRAKTISCH

Donderdag 28 november 2024

Sheraton Brussels Airport Hotel

Brussels National Airport

Schrijf je in!

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten