Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Duurzaamheid

Een fotovoltaïsche energiecentrale voor iedereen

Vrijwel ieder gezin zal binnen tien tot twintig jaar op de een of andere manier zelf duurzame energie produceren. De start-up Efficient Energy Technology (EET) heeft een flinke stap in die richting gezet met de ontwikkeling van Solmate, een betaalbaar en gebruiksvriendelijk systeem voor gezinnen om zonnestroom op te wekken. Het is de eerste fotovoltaïsche opslag die je zelf eenvoudig installeert.

Een fotovoltaïsche energiecentrale voor iedereen (1)

Solmate kan zonlicht omzetten in elektriciteit en die ook opslaan als dat nodig is. Je sluit het systeem simpel met een stekker via het stopcontact aan op het stroomnet in huis. Als er stroom in huis nodig is, wordt daarvoor in eerste instantie Solmate aangesproken. SolMate produceert tot 25% van de elektriciteitsbehoefte van een gemiddeld gezin en bespaart ongeveer 6.700 kg CO2.

Je kan de zonnepanelen opstellen in de tuin of bij je huis als een losstaand systeem, maar ze zijn evengoed te monteren op een hek, aan een muur of aan de balkonleuning van je appartement. Daardoor hunnen huurders en eigenaars van appartementen nu ook hun eigen duurzame elektriciteit produceren en gebruiken.


Afhankelijk van de plaatsing kunnen de zonnepanelen fungeren als een soort privacyscherm. Ze  zijn via een kabel verbonden met de opslag en aangesloten op een standaard stopcontact. De zelf opgewekte elektriciteit wordt rechtstreeks in dit stopcontact teruggevoerd en is beschikbaar in de hele woning. Er komt nergens een installatie of een monteur aan  te pas.

De technologische innovatie van het product bevindt zich in de meettechnologie, bekend als NetDetection. Het team achter Efficient Energy Technology ontwikkelde de technologie tijdens hun studie aan de Technische Universiteit van Graz en registreerden deze bij het Europese Octrooibureau.



Met NetDetection kan SolMate detecteren of en hoeveel elektriciteit in een huis nodig is en wanneer deze in  het thuisnet moet worden ingevoerd. Dit gebeurt via de aansluiting waarop het is aangesloten zonder extra hardware in de meterkast en zonder een elektricien.

Als er geen elektriciteit wordt verbruikt, slaat SolMate de groenestroom voor later gebruik op in de compacte energieopslag. Die ongebruikte stroom kan je inzetten wanneer je ze nodig hebt. Zelfs bij stroomuitval levert SolMate nog steeds zonne-energie en worden de belangrijkste apparaten of lichtpunten in huis voorzien van stroom.



Gebruikers willen natuurlijk graag weten wat SolMate op een bepaald moment doet, hoeveel zon het systeem binnenkrijgt en hoeveel stroom effectief wordt geleverd. Daarom ontwikkelde het EET-team ook een app voor smartphones en tablets. De app My SolMate wordt gratis verstrekt bij de aanschaf van het systeem.

De SolMate bestaat uit twee grote standaardpanelen die onder een kleine hoek met een metalen frame kunnen worden opgesteld. Afhankelijk van welke zijde beneden ligt, kan het frame in twee verschillende hoeken (25° of 65°) worden ingesteld. Het model is vooral geschikt voor huizen met een tuin, garagedaken, terrassen, grote balkons en elk type plat dak.



SolMate is de modernste fotovoltaïsche opslag op de markt en kan door iedereen worden geïnstalleerd zonder bouwkundige ingrepen. et totale pakket weegt 25 kg (SolMate) en 2,5 kg per pv-paneel. De twee fotovoltaïsche panelen worden geleverd met een opslag- en besturingseenheid met twee geïnstalleerde omvormers, een metalen beugel voor in de tuin, een kabel (5 m) tussen de panelen en het geheugen, een voedingskabel (1,8 m) tussen de opslag en het stopcontact, alle nodige adapterpluggen en schroeven en een gebruiksaanwijzing.

"We werken samen met alle nationale energieleveranciers. Ze hebben ingezien dat het met de energievoorziening stilaan deze richting in gaat en  maken daar liever deel van uit dan dat ze de ontwikkeling aan zich voorbij laten gaan”, zegt Christoph Grimmer, mede-oprichter van Efficient Energy Technology.



"Na afronding van onze studie aan de TU Graz (elektrotechniek en technische  scheikunde) zagen we dat de tijd rijp was voor een initiatief op het gebied van duurzame energie. Een marktstudie inspireerde ons tot de creatie van Solmate dat groene en duurzame energie voor iedereen toegankelijk maakt", aldus Grimmer.

"Dit komt ook tot uiting in onze prijzen: Ons goedkoopste systeem kost 550 €. Het product heeft een prestatiegarantie van 25 jaar en betaalt zichzelf na zeven jaar terug. Er zijn geen extra kosten. Gebruikers kunnen hiermee ongeveer 10% van hun elektriciteitsbehoefte dekken", zegt de zaakvoerder.

De start-up is nu klaar om de markt te veroveren. Nochtans was de opstartfase niet gemakkelijk. Het eerste jaar werd besteed aan verder onderzoek en ontwikkeling. Vorig jaar stond sterk in het teken van het klimaatdebat, wat SolMate een positieve duw in de rug gaf. Vorige zomer werden de eerste zonnepanelen naar klanten verstuurd.



Dit jaar wil SolMate voet aan de grond krijgen op de Duitse en Zwitserse markt en de eerste contacten leggen in Italië en Nederland. Grimmer en zijn team willen in totaal tweeduizend systemen produceren en verkopen. Omdat de productiekosten afhankelijk zijn van de schaalvergroting, wil EET snel groeien.

De ambities zijn alleszins groot. SolMate wil binnen een vijftal jaren een solide bedrijf zijn met een honderdtal werknemers dat energiesystemen voor hernieuwbare energie produceert en dat heel Europa bestrijkt. Aangezien de productiekosten afhankelijk zijn van schaalvergroting, willen we snel groeien en de Europese markt bestrijken.

De grote troef van SolMate is het ‘unique selling point’, de eenvoud van het systeem. Je sluit het simpel aan op het stopcontact en het levert stroom op het moment dat het nodig is. Toch is er ook aandacht  voor design. In tegenstelling tot andere start-ups richt EET zich niet alleen op de technologie zelf, maar kijkt het bedrijf ook hoe en waar de klant deze gebruikt.

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten