Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Duurzaamheid

Eengemaakte renovatiepremie vanaf 1 januari

De Vlaamse regering voegt de verbeterings- en renovatiepremie samen tot één renovatiepremie. De nieuwe regeling treedt in werking vanaf 1 januari 2019. Beide premies vallen nu reeds gedeeltelijk samen. De werken die in aanmerking komen voor een subsidie stemmen vrijwel overeen in beide systemen, maar de voorwaarden verschillen wel.

renovatie
contrastwerkstatt - stock.adobe.com

Dat is enigszins verwarrend. Door naar één systeem te gaan wordt alles gelijk gemaakt. Het eengemaakte systeem moet ook voor meer duidelijkheid en transparantie voor de burger zorgen. De aanpassingspremie, die specifiek op de doelgroep van ouderen gericht is, blijft voorlopig wel afzonderlijk bestaan.

Gezinnen met een lager inkomen gaan ook meer flexibiliteit krijgen over hoe ze hun premie willen aanvragen. Ze zullen alles ineens mogen aanvragen zodat ze sneller worden uitbetaald, of kunnen hun premieaanvraag in twee splitsen waardoor ze tot tien jaar de tijd krijgen om het tweede deel van de aanvraag in te dienen.

Bij de verbeteringspremie mochten de facturen vroeger één jaar oud zijn, dit wordt nu voor alle premieaanvragen twee jaar. Bovendien wordt de premie gekoppeld aan een gezin in plaats van een woning; daarvoor komen inkomensgrenzen die meer rekening houden met de gezinssituatie.

“Doordat we meer rekening houden met de gezinssituatie zullen bijvoorbeeld alleenstaande ouders gemakkelijker in aanmerking komen voor een verhoogde renovatiepremie”, zegt Vlaams parlementslid Jelle Engelbosch (N-VA), die enkele maanden geleden een conceptnota voor de premievereenvoudiging indiende.

Daarnaast wordt de regelgeving rond de renovatiepremie ook minder streng. Bij het oude systeem was je als toevallige ‘bijwoner’ verplicht om mee op de aanvraag tot renovatiepremie te staan. Daardoor had een medebewoner zonder zakelijk recht geen recht meer op een renovatiepremie wanneer hij zelf een woning zou kopen. Dat leverde  in het verleden nogal wat klachten op.

Wie geen zakelijk recht heeft in een woning waarvoor een premie wordt aangevraagd maar er wel woont, kan voortaan in de tien jaar na de aanvraag van die premie toch zelf nog een renovatiepremie aanvragen.
 

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten