Installatie turbines gestart op SeaMade, het grootste offshore windpark van België. Tegen eind dit jaar zal SeaMade operationeel zijn met een capaciteit van 487 MW om groene energie te leveren aan 485.000 gezinnen.
De bouw van het windpark SeaMade begon in september 2019. De laatste fundering werd geïnstalleerd in januari 2020 en het windpark is ondertussen verbonden met de onderzeese kabels. Het DP2 offshore-installatieschip Apollo van DEME gaat nu 58 Siemens Gamesa-turbines van 8,4 MW plaatsen op de monopijlerfunderingen.
Op de Renewable Energy Base Ostend (REBO), die gebruikt wordt als uitvalshaven voor de voormontage van de 58 turbines, heeft Apollo de eerste windturbinecomponenten geladen. Vanuit Oostende transporteert het speciale schip torenelementen, gondels en wieken, elk met een totaalgewicht van 1.000 ton, voor installatie op de SeaMade-site die ongeveer 45 km voor de Belgische kust ligt.
De Apollo beschikt over een ‘leg-encircling’ kraan die 800 ton kan heffen en een onbelemmerd dek van 2.000 m² met een laadvermogen van 15 t/m².
“Dit is ook het eerste turbineproject voor ons offshore-installatieschip Apollo, dat onlangs een uitdagend funderingsproject in Schotland heeft afgerond. Dankzij de veelzijdigheid van dit schip en van onze vloot kunnen we de meest complexe offshore windparken bouwen”, vertelt Michael Glavind, Business Unit Director van DEME Offshore.
“Ik ben trots dat we nu in de laatste fase van onze bouwactiviteiten voor SeaMade zitten. Na de succesvolle installatie van de funderingen, offshore substations en onderzeese kabels brengt de start van de installatiecampagne voor de turbines ons weer een stap dichter bij de productie van groene energie”, vervolgt Mathias Verkest, CEO van SeaMade en Otary.
“Deze offshore installatie met 58 windturbines van 8,4 MW in beide concessiegebieden zal van SeaMade het grootste windpark in de Belgische Noordzee maken. SeaMade en Rentel beschikken binnenkort over een gezamenlijke operationele capaciteit van ongeveer 800 MW. Otary zal deze laatste installatiefase aanvatten met een grote deskundigheid, kennis en focus”.
“Omwille van de viruscrisis waren de voorbije maanden een hele uitdaging maar ik kan alleen maar dankbaar zijn voor wat dit sterke team heeft bereikt. Samen met alle betrokken aannemers, onderaannemers en partners zullen we de komende maanden met grote toewijding en volharding blijven werken om SeaMade veilig, op tijd en binnen het budget op te leveren”, aldus nog Mathias Verkest.
De Otary-projecten leveren samen een belangrijke bijdrage aan de huidige klimaatdoelstellingen en -inspanningen van België. Ze vertegenwoordigen meer dan een derde van de totale offshore-productiecapaciteit, die de helft van de doelstellingen voor hernieuwbare energie tegen 2020 dekt.