Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Duurzaamheid

Eerste universiteit die vak rond circulair bouwen aanbiedt

De Vrije Universiteit Brussel (VUB) past de opleiding ‘Ingenieurswetenschappen: Architectuur’ aan, waardoor vanaf academiejaar 2023-2024 de leerlijn duurzaam bouwen wordt uitgebreid. Daarmee is de VUB de eerste in Vlaanderen die een vak rond circulair bouwen aanbiedt.

Eerste universiteit die vak rond circulair bouwen aanbiedt

Vanaf het eerste jaar maken studenten in het nieuwe vak ‘Duurzaam bouwen en detailleren’ kennis met de meest courante bouwmaterialen en -elementen, hun milieu-impact en levensduur. In het tweede jaar wordt de link tussen de materiaalkeuze en de bouwmethode met het architectuurontwerp en levenscyclus van het gebouw expliciet in het vak ‘Circulair ontwerpen en bouwen’. In het derde jaar maakt het vak ‘Bioclimatic design’ de brug naar de gebouwomgeving en het materialen- en energiemetabolisme dat in elke buurt aanwezig is. In het vierde jaar volgen studenten het vak ‘Energy performance of buildings’ en in het vijfde jaar kunnen ze voor verschillende duurzame keuzevakken kiezen.

Ook in het ontwerpatelier, waar studenten individueel of in groep aan ontwerpvoorstellen werken, is het begrip duurzaamheid niet weg te denken. Al in het eerste jaar staat hergebruik centraal in het ontwerpatelier ‘Mens en aanpasbaarheid’. In het tweede jaar ‘Habitat en erfgoed’ ligt de nadruk op behoud en herbestemming. In het derde jaar ‘Stad en structuur’ wordt ontworpen voor een lange levensduur.

Docenten, assistenten en studenten van de opleiding ‘Ingenieurswetenschappen: Architectuur’ onderzoeken al langer hoe materiaalhergebruik wonen opnieuw betaalbaar kan maken, en hoe innovatieve structuren en vormen onze milieuvoetafdruk kan verkleinen. Dat doen ze samen met architecten en aannemers uit de praktijk.

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!


Bouwprojecten