Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Duurzaamheid

Elia breekt 95 hoogspanningsmasten af

Netbeheerder Elia is gestart met de afbraak van een hoogspanningsmast langs de Lodewijk Coiseaukaai in Brugge. Dit gebeurt met behulp van een 124 m hoge torenkraan die de mast over een bos tilt om schade aan de bomen te vermijden. Dankzij de grote hoogte van de torenkraan kon Elia de hoogspanningsmast rechtstreeks op het terrein van afvalverwerkingsbedrijf Galloo aan de overkant van de straat neerzetten. Galloo zal de mastonderdelen op hun eigen terrein demonteren of in stukken knippen. Het materiaal wordt nadien verder verschroot en gerecycleerd.

Elia breekt 95 hoogspanningsmasten af (3)
Elia breekt momenteel een hoogspanningslijn van 150 kV af tussen Brugge en Eeklo. Deze hoogspanningslijn is 29 km lang en loopt over het grondgebied van de gemeenten Brugge, Damme, Maldegem en Eeklo. In totaal worden 95 hoogspanningsmasten verwijderd. Elia engageerde zich om 52 km bestaande hoogspanningslijn af te breken en te vervangen door ondergrondse kabels. De afbraak van deze hoogspanningslijn in Brugge vormt het sluitstuk van het Stevinproject, dat windenergie vanop zee het land inbrengt. Dit project was een eerste stap in de versterking van het hoogspanningsnet in WestVlaanderen.
 
 
 
 
 
 
 
Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten