Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Duurzaamheid

Embuild Vlaanderen wil gebouwen inzetten voor meer fauna en flora

Embuild Vlaanderen wil met het project Natuur-inbouw om, in en rond gebouwen fauna en groen veel meer te integreren. De bouwfederatie werkt aan oplossingen om een blijvende plek te bieden aan o.a. vogels, vleermuizen, bijen en planten. Zo maken we onze gebouwen klimaatbestendig en krijgt natuur veel meer kansen in de stad.

Ontwerp zonder titel - 2024-03-07T150718.840
Adobe Stock

“Het nieuwe project onderzoekt hoe mens en dier kunnen samenleven onder één dak”, zegt Marc Dillen, directeur-generaal van Embuild Vlaanderen. “Anders leidt dat tot een verlies van biodiversiteit. Embuild Vlaanderen wil bouwprofessionals bewust maken van de meerwaarde voor mens en natuur en bijdragen tot het ontwikkelen van nieuwe inzichten in het bouwproces.”

Om de Europese doelen op het vlak van klimaatneutraliteit en biodiversiteit op elkaar af te stemmen, is het een goede zaak om bij bouwwerken, zoals bij het isoleren en luchtdicht maken van gebouwen, rekening te houden met gebouwafhankelijke dieren zoals vleermuizen, gierzwaluwen en huismussen. Vandaag zijn die materialen en technieken beschikbaar. Denk bijvoorbeeld aan nestkastwanden, vleermuiskasten, mussendakpannen of inbouwstenen voor wilde bijen. Maar er moet verder gewerkt worden aan nieuwe methodieken, materialen en tools om iedereen mee te krijgen. 

De aftrap van dit project vindt plaats op 12 maart 2024. 

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten