Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Duurzaamheid

Energetische ingrepen zijn goed voor twee derde van klimaatwinst

Vlaanderen zit halfweg de klimaatdoelen voor 2030. Twee derde van die inspanning zijn het gevolg van de duurzaamheidswinsten in gebouwen. Bovendien blijkt er sinds 2020 sprake van een versnelling.

BKBC (14)
Adobe Stock

Volgens Embuild Vlaanderen ligt de opmars aan de basis van isolatie van de bouwschil, de installatie van hernieuwbare energietoepassingen zoals pv-panelen, en fossielvrije verwarming en koeling. De bouwfederatie onderlijnt dat de komende jaren klimaatwinsten nog aanzienlijk zullen toenemen dankzij de ingevoerde renovatieplicht bij aankoop van een energieverslindend gebouw of woning, de vereiste van hernieuwbare energietoepassingen bij nieuwbouw en ingrijpende renovaties, en de uitfasering van fossiele brandstoffen vanaf volgend jaar.

Energetische ingrepen zijn niet alleen goed voor je portefeuille, maar zijn op termijn ook gunstig voor de waarde van je woning. Zo blijkt uit de recente ERA-barometer dat het prijsverschil enkel toeneemt tussen energieverslindende en energiezuinige woningen. 

“Bij nieuwbouw of een renovatie gaan energievereisten gepaard met meer investeringen. Maar de terugverdieneffecten nadien zijn aanzienlijk. Niet alleen draag je bij tot de klimaatwinsten, ook maak je je woning waardevast en krijg je een duidelijk perspectief op een hogere waarde. Daarom raadt Embuild Vlaanderen ook verbouwers aan te voorzien in een Masterplan dat mikt op label A”, zegt Marc Dillen, directeur-generaal van Embuild Vlaanderen.

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten