Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Duurzaamheid

Energieconcepten installeert 475 zonnepanelen op Sint-Claracollege in Arendonk

Energieconcepten, de Arendonkse leverancier van apparatuur voor zonne-energie die sinds 2017 deel uitmaakt van de Groep Vanhout uit Geel, plaatste liefst 475 zonnepanelen op de daken van het Sint-Claracollege in Arendonk. Door die installatie zal deze middelbare school de helft van haar totale jaarverbruik aan energie kunnen besparen en zet ze verdere stappen in haar missie om één van de meest duurzame scholen te worden in de Kempen. De 475 zonnepanelen zorgen voor een opbrengst van 145 Kilowattpiek en besparen de helft van het totale jaarverbruik van de school. De plaatsing ervan kostte 137.000 €.

Energieconcepten
SophieNysmans

Na een prijsrondvraag werd bewust gekozen voor Energieconcepten als partner voor duurzame energie omwille van de goede reputatie van dit bedrijf en diens lokale verankering in Arendonk. Energieconcepten en het Sint-Claracollege onderzoeken nog een ruimere samenwerking in de toekomst.

Duurzaamheid is ingebakken in de visie van de schooldirectie. “We willen als school voortdurend het goede voorbeeld geven en onze leerlingen en leerkrachten sensibiliseren om zorgzaam om te gaan met het milieu. Dit gebeurt nu al op verschillende manieren zoals het beperkte printkrediet voor leerkrachten, het nog enkel digitaal ter beschikking stellen van de rapporten, onze aandacht voor het groene buitengebied en de aanplanting van bomen op de speelplaats evenals het vervangen van de schoolaffiches door digitale infoscreens. Leerlingen mogen ook nog enkel drinken uit zelf meegebrachte bekers en leerkrachten trakteren op hun verjaardag uitsluitend nog op producten die niet afzonderlijk verpakt zijn.  Bovendien zorgde een doorgedreven gebruik van ons regenwater voor een daling van onze factuur van het leidingwater met 80%”, meldt directeur Griet Wens.

Met al deze kleine ingrepen draagt het Sint-Claracollege bij tot de vermindering van de afvalberg. Dit levert het dan ook het label van MOS-school (Milieuzorg Op School) op. “We koesteren de ambitie om onze school tegen 2025 100% duurzaam te maken wat het energieverbruik betreft, met behoud van het comfort van de binnenluchtkwaliteit voor de kinderen en het personeel”, signaleert Lieven Van Baelen, leerkracht aan het Sint-Claracollege en tevens verantwoordelijk voor preventie en gebouwen.

Het afbreken van de nog resterende oude gebouwen en de bouw van nieuwe klaslokalen vormt één van de volgende projecten samen met een onderzoek naar de mate waarin de huidige stookplaatsen kunnen vernieuwd worden om de duurzaamheid te verbeteren. Bovendien zullen in bepaalde delen van de school de muren beter geïsoleerd worden.

Het Sint-Claracollege stapte onlangs in het tweejarige Europese begeleidingsproject 2Imprezs (Project to Implement Energy Saving Methods and Programme for Energy-efficient and Nearly Zero-energy Schools) van de Intercommunale van de Ontwikkeling van de Kempen (IOK). Doel is scholen te ondersteunen met technische en financiële kennis om ook grotere infrastructurele ingrepen mogelijk te maken. Via een netwerk van gebouwenbeheerders worden ervaringen en goede voorbeelden uitgewisseld en wordt op valkuilen gewezen. De uiteindelijke ambitie is om 30% te besparen op de energiekosten.

Litobox

“Deze opdracht geeft mogelijk nog meer voldoening omdat verschillende technici zelf school gelopen hebben aan het Sint-Claracollege en verschillende werknemers ook kinderen hebben die hier naar school gaan.  Ook mijn zoontje zal hier volgend jaar les volgen”, signaleert Tom Teunkens, directeur van Energieconcepten. Momenteel loopt tevens een samenwerking tussen het Sint-Claracollege en Energieconcepten waarbij leerlingen van de richting Elektrische Installatietechnieken stage lopen bij Energieconcepten en de STEM-richting (Science Technology Engineering Mathematics) werkt nauw samen met Energieconcepten om projecten uit te werken.

“Energieconcepten werd in 2005 opgericht en was destijds één van de pioniers inzake duurzame energie. Met het nieuwe product Litobox willen we voortrekker blijven in de sector”, beweert Tom Teunkens.  De Litobox combineert warmtepomp, zonneboiler, pv-installatie, batterijopslag, ventilatie, … in één toestel.  Hij omvat m.a.w. alle technieken om een goed geïsoleerde woning om te toveren in een nulenergiewoning. De opvolging van de Litobox kan heel simpel gebeuren met je smartphone.

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten