Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Duurzaamheid

Energieprestatiecertificaat vernieuwt vanaf januari

Het energieprestatiecertificaat (epc) wordt vanaf januari 2019 in een nieuw jasje gestoken. Een epc geeft aan hoe energiezuinig een gebouw is en is verplicht bij de verkoop en verhuur van woningen en appartementen en voor bepaalde openbare gebouwen. Dat blijft zo: aan het toepassingsgebied verandert dus niets.

energieprestatie
sda - stock.adobe.com

Wel zal het epc er helemaal anders uitzien en bevat het nieuwe informatie. Zo wordt het een stuk visueler gemaakt, wordt het kengetal uitgebreid met een label en worden de aanbevelingen een pak concreter. Ook EnergyVille/VITO werkte eraan mee en ontwikkelde de rekenmethodologie voor deze nieuwe versie van het epc.

In 2008 werd het epc verplicht voor woningen en appartementen die te koop werden aangeboden. Enkele maanden later werd de verplichting ook ingevoerd voor verhuur. In de loop der jaren werden stelselmatig verbeteringen aangebracht aan het epc, de methodiek en de software. Inmiddels is het certificaat goed ingeburgerd en  werden al meer dan 1 miljoen epc’s opgemaakt. Tien jaar na de lancering wordt nu gewerkt aan een grondige uitbreiding ervan. Het nieuwe epc wil nog meer sensibiliseren, informeren en uiteindelijk aanzetten tot een grondige energetische renovatie van de woning.

Op het nieuwe epc zal een label toegevoegd worden, gaande van A+ (zijnde een woning die meer energie produceert dan verbruikt) tot F (een zeer energieverslindende woning). Door het label toe te voegen, zal de potentiële koper of huurder nog sneller de energieprestatie van de woning of het appartement kunnen inschatten en zal hij die gemakkelijker kunnen vergelijken met andere woningen en appartementen.

Daarnaast worden de aanbevelingen grondig uitgebreid, overzichtelijk weergegeven en aangevuld met een kostenindicatie. Dit zal de potentiële koper/huurder op een snelle en eenvoudige manier inzicht geven in wat er nog moet gebeuren om de woning energetisch in orde te maken en wat de grootte-orde is van het bijhorende kostenplaatje. Ook zal technische informatie terug te vinden zijn op het nieuwe epc. Zolang je over een geldig epc beschikt, hoef je geen nieuw te laten opmaken; het oude epc blijft sowieso tien jaar geldig. Een epc dat vanaf januari wordt opgemaakt, zal automatisch de vernieuwde versie zijn.

Wie geen (geldig)  epc heeft, moet nog steeds een erkende energiedeskundige type A contacteren. Die zal de woning inspecteren en een epc opmaken met behulp van software die door het Vlaams Energieagentschap (VEA) ter beschikking wordt gesteld. De reeds erkende energiedeskundigen zullen een vorming moeten volgen over de inhoud van het nieuwe epc en de bijhorende veranderingen aan het inspectieprotocol. Deze vormingen worden vanaf dit najaar aangeboden bij de erkende vormingsinstellingen. Voor meer informatie: energiesparen.be/epc.

 

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten