Envisan krijgt ‘End of Waste’-certificaat voor circulair aanbod van zand en grind
Envisan, de milieudochter van Jan De Nul Group, kreeg het ‘End of Waste’-certificaat van Service Public de Wallonie (SPW-ARNE). De erkenning komt er voor de fysicochemische wasinstallatie voor vervuilde gronden op de site in de haven van Luik.
Sinds 2021 exploiteert Envisan in de haven van Luik een installatie voor het wassen van vervuilde gronden. Het resultaat is gewassen zand en grind dat aan de lokale bouwmarkt wordt aangeboden. Een mooi voorbeeld van circulariteit, dat ervoor zorgt dat de bouwstoffenmarkt kan besparen op niet-hernieuwbare hulpbronnen.
De verontreinigde gronden komen op Île Monsin aan via schip of vrachtwagen. Het gebruik van de spoorweg wordt momenteel bestudeerd.
“De haven van Luik is een ideale uitvalsbasis voor ons”, zegt An Smet, directeur Envisan bij Jan De Nul Group. ”Over de weg, over het water of met de trein kunnen vervuilde gronden aangeleverd worden. Daarbij focussen we ons in eerste instantie op de binnenvaart om ook daar onze CO2-footprint laag te houden.”
De installatie heeft een capaciteit om van 1.000 ton zwaar vervuilde grond gemiddeld 800 ton gewassen zand en grind te produceren in twee dagen tijd.