Europees project voor milieuvriendelijke zonnepanelen
Negen onderzoeksinstituten en acht bedrijven uit de Europese Unie gaan met financiële steun van de Europese Commissie samenwerken aan innovatieve oplossingen om zonnepanelen te produceren die goedkoper, efficiënter en milieuvriendelijker zijn dan de panelen die nu op de markt zijn. Het project, dat de naam HighLite meekreeg, wordt gecoördineerd door het Leuvense onderzoeksinstituut imec.
Zonnepanelen worden steeds populairder, ook in ons land. Vorig jaar werden in Vlaanderen de helft meer zonnepanelen geplaatst dan in 2018. Bovendien blijkt uit een recent onderzoek uitgevoerd door Ipsos in opdracht van iChoosr, een onafhankelijke organisator van groepsaankopen, dat de helft van de Vlaamse woningeigenaars die nog geen zonnepanelen heeft, dit in de toekomst overweegt.
De belangrijkste reden om voor zonnepanelen te kiezen is de besparing op energiekosten. Eén op de tien eigenaars wil dit jaar nog zonnepanelen op zijn of haar dak. Zes op de tien woningbezitters maken momenteel nog geen concrete plannen voor de timing van de aankoop. Slechts 10% van hen laat weten dat we aankoop geen prioriteit meer is omwille van de actuele viruscrisis.
Volgens het Leuvense imec blijft zonne-energie de snelst groeiende vorm van stroomopwekking, al situeert die groei zich momenteel voornamelijk buiten Europa. De voorbije jaren is de productie van zonnecellen en -modules immers voornamelijk naar Azië verschoven.
Van de modules die momenteel wel binnen de EU worden gemaakt, is het overgrote deel gebaseerd op geïmporteerde zonnecellen. Het gaat om zogenaamde kristallijne silicium zonnecellen met een hoge CO2-voetafdruk die uit Aziatische landen geïmporteerd worden.
Het streefdoel van het nieuwe onderzoeksconsortium dat zopas met de steun van de Europese Commissie werd opgericht, is dan ook dat de volgende generatie silicium zonnepanelen opnieuw in Europa geproduceerd wordt. Om zonnepanelen zowel kostenefficiënter als milieuvriendelijker te maken, is voor de volledige productieketen nieuwe technologie nodig. Het consortium wil daarom nieuwe productie-oplossingen ontwikkelen.
Om zowel de kostprijs als de CO2-voetafdruk te verminderen, richt het project zich op uiterst dunne (100 micrometer) kristallijne silicium zonnecellen. Om die duurzamer en efficiënter te maken worden zonnecellen ontworpen die in helften of kwarten kunnen gesneden worden. Die versneden cellen kunnen dan met nieuwe technieken gecombineerd worden tot modules voor voertuigen, daken of gebouwen.