Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Duurzaamheid

Evergem zet in op zonnepanelen

De Oost-Vlaamse gemeente Evergem zet zwaar in op zonnepanelen. De gemeente mikt op 100% hernieuwbare elektriciteit en gaf al het goede voorbeeld door op de gemeentelijke daken zonnepanelen te plaatsen. Mogelijk komen er drijvende zonnepalen op de spaarbekkens.

Evergem zet in op zonnepanelen
©wichientep - stock.adobe.com
De spaarbekkens in Kluizen hebben een totale oppervlakte van 100 ha. De Watergroep onderzoekt of hier op termijn drijvende zonnepanelen kunnen komen. Als die panelen 40% van het spaarbekken innemen (43.200 MWh per jaar), maakt Evergem meteen een grote sprong: van 61% naar 90% hernieuwbare energie. Momenteel liggen er al zonnepanelen op de dijken.
 
In het havengebied komen er grote loodsen. In samenspraak met North Sea Port worden op die daken zonnepanelen geplaatst. Daarnaast komen er nog extra windmolens in het havengebied. In Vlaanderen staat Evergem reeds op plaats zeven als het gaat over windenergieproductie.
 
Warmtenet
 
Evergem wil voorts de restwarmte van bedrijven gebruiken om via een warmtenet Evergem-centrum van warmte te voorzien. Het bestuur wil samen met North Sea Port hetzelfde doen voor de kanaaldorpen. Er wordt ook gekeken naar warmtepompen en beo-velden.
 
Wijkrenovaties
 
Vanaf dit jaar zal de gemeente via het project Wijkwerf wijken extra aanmoedigen om te renoveren. Elke inwoner van die wijk kan individueel advies en een actieplan krijgen. Elk jaar is een nieuwe wijk aan de beurt.

 

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten