Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Duurzaamheid

Fase 2 voor led-verlichting in Mechelen

Na de invoering van led-verlichting in de binnenstad in 2012 plant de stad Mechelen opnieuw een grote vernieuwingsoperatie in verschillende wijken en straten waarbij de openbare verlichting wordt vervangen door moderne led’s. In totaal worden in het najaar reeds 431 lampen en armaturen vervangen.

Fase 2

De nieuwe milieu- en gebruiksvriendelijke lampen zullen geplaatst worden in volgende straten: Caputsteenstraat (26 armaturen), Paardenkerkhofstraat (30 armaturen), de wijk Donkerlei (Kanonstraat, Arendonckstraat, Donkerlei - 31 armaturen), de wijk rond de Grote Nieuwendijkstraat (47 armaturen), Ridder Dessainlaan (19 armaturen), Nicolaas Van der Vekenstraat en Cypriaan De Rorestraat (31 armaturen), de wijk Mechelen Zuid (159 armaturen), Battelsesteenweg (59 armaturen), Zandvoortstraat (17 armaturen) en de Lotelingstraat (12 armaturen).

Voor de uitvoering van deze werken kan Mechelen rekenen op de expertise van Eandis, waarmee het eind 2016 een uniek project is gestart. De stad droeg namelijk haar openbare verlichting (lampen, armaturen, steunen, palen) over aan Eandis en betaalt voor-taan een beheersvergoeding. Via die formule kan Eandis het verlichtingspark van Mechelen versneld ombouwen naar led-verlichting, met prioriteit voor de dichtbevolkte woonwijken rond het stadscentrum. Die ombouw zorgt voor energiebesparingen tussen 20 en 50%. Daarnaast zijn er ook fikse efficiëntiewinsten en CO2-reducties.

Volgens het nieuwe lichtplan zal Eandis dit en volgend jaar telkens voor meer dan 1 miljoen € investeren in nieuwe openbare verlichting, goed voor 1.100 led-armaturen per jaar. Over heel het grondgebied moeten nog ongeveer 8.000 armaturen worden vervangen.

“In tien jaar tijd vernieuwt Eandis alle straatverlichting, maar ook de sfeerverlichting van monumenten, terreinen, tunnels en straatmeubilair. De stad realiseert daarmee in één klap een belangrijke besparing, efficiëntiewinst en klimaatdoelstellingen”, aldus schepen van Stadsvernieuwing Greet Geypen.

 

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten