Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Duurzaamheid

Febelcem net zero roadmap: cement zonder CO2 tegen 2030

De Belgische cementsector zet een flinke stap richting klimaatneutraal bouwen met een vernieuwde en aangescherpte Roadmap. Sinds de publicatie van de ‘Cement & Beton Roadmap 2050’ in 2021 is er al veel gebeurd om de impact van cement en beton te verkleinen. Die vooruitgang maakt een update niet alleen logisch, maar ook noodzakelijk.

Cementnijverheid wil circulaire en klimaatneutrale bouw tegen 2050 (1)

Febelcem net zero roadmap: cement zonder CO2 tegen 2030

Tegen 2030 komt er voor het eerst Net Zero cement op de markt. Dit lukt alleen als de hele bouwketen meewerkt, inclusief investeringen in CO₂-opslag en -transport. Hier spelen zowel de federale als regionale overheden een cruciale rol.

Een duurzame transitie

De vernieuwde Roadmap richt zich op vijf belangrijke domeinen die samen bijdragen aan een duurzamere cementsector. Circulair bouwen wordt steeds belangrijker, waarbij materialen efficiënter worden hergebruikt en verspilling wordt geminimaliseerd. Ook de cementproductie zelf moet efficiënter en duurzamer, met nieuwe technieken en alternatieve grondstoffen die de impact op het milieu verminderen. Door innovatieve betonmengsels te ontwikkelen kan de CO₂-uitstoot verder omlaag, terwijl CO₂-heropname helpt om de resterende emissies te compenseren. Elke stap in deze keten draagt bij aan het verminderen van de ecologische voetafdruk van de bouwsector.

Minder uitstoot, meer impact

De CO₂-uitstoot van cementproductie is de afgelopen 30 jaar al met 31% gedaald. Tegen 2040 moet dat 70% worden, met als ultiem doel een volledig CO₂-neutraal of zelfs CO₂-negatief productieproces tegen 2050. Geavanceerde technieken zoals Carbon Capture and Storage (CCS) spelen hierin een sleutelrol. Door CO₂ af te vangen en op te slaan, wordt cement steeds duurzamer.

Twee grote projecten op komst

In Obourg (Bergen) en Antoing (Doornik) worden momenteel twee grootschalige CCS-projecten voorbereid: GO4ZERO van Holcim en Anthemis van Heidelberg Materials. Beide installaties moeten vóór 2030 operationeel zijn en zullen CO₂ afvangen en opslaan. Dit kan alleen slagen als er tegelijkertijd een robuust netwerk voor CO₂-transport en -opslag wordt uitgerold. Samenwerking binnen de sector en met de overheid is hier van groot belang.

Wat is er nodig van de overheid?

Om de transitie te versnellen, vraagt de cementsector om concrete beleidsmaatregelen. Snellere toegang tot Europese en regionale fondsen is nodig om investeringsprojecten te ondersteunen. Daarnaast moet er een helder wettelijk kader komen voor CO₂-netwerken, inclusief een netwerkbeheerder die de infrastructuur coördineert. Overheidsaanbestedingen kunnen helpen door voorrang te geven aan koolstofarme materialen, en een efficiëntere vergunningsprocedure kan vertragingen bij industriële projecten voorkomen. Tot slot is het belangrijk dat co-processing, oftewel het gebruik van biomassa-afval, erkend en gestimuleerd wordt.

België als koploper

Met de uitrol van CCS en andere innovaties speelt de Belgische cementsector een voortrekkersrol in de bouwindustrie. Als alles volgens plan verloopt, kan dit niet alleen een duurzamer, maar ook een concurrerend industrieel landschap opleveren voor Wallonië en Vlaanderen.

Meer weten? Download hier de volledige FEBELCEM Net Zero Roadmap.

https://www.febelcem.be/fileadmin/user_upload/factsheet/nl/Roadmap-2025-NLb.pdf


Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten