Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Duurzaamheid

Gebouw nationale bank in Moeskroen wordt vredegerecht

De Regie der Gebouwen schrijft een overheidsopdracht uit om een aannemer te vinden die de renovatie van het voormalige gebouw van de nationale bank aan de Rue de la Station 47 in Moeskroen op zich zal nemen. Tegen eind 2023 worden daar de diensten van het vredegerecht van Moeskroen gehuisvest. De opening van de offertes is voorzien op 9 mei. De werken zouden deze zomer van start moeten gaan en ongeveer anderhalf jaar in beslag nemen.

Gebouw-nationale-bank-in-Moeskroen-wordt-vredegerecht

Zodra de renovatie afgerond is, zal dit gebouw ‘passief’ gecertificeerd worden, met andere woorden quasi energieneutraal. Het project voorziet namelijk talrijke verbeteringen op het vlak van energie om te voldoen aan de verschillende energiecriteria die opgelegd zijn door het Belgisch Nationaal Energie- en Klimaatplan (NEKP).

“Dit project in Moeskroen biedt de kans om een kwaliteitsvolle werkomgeving ter beschikking te stellen die beantwoordt aan de behoeftes en prestaties van de federale overheidsdienst Justitie. De renovatie maakt ook deel uit van de pilootprojecten die opgestart werden in het kader van de NEKP-doelstellingen. Dat laat ons toe om nieuwe technologieën te gebruiken. Zo kunnen we nuttige ervaring opdoen om de CO2-uitstoot van onze vastgoedportefeuille te verminderen, zowel op technisch als op financieel vlak”, zegt Laurent Vrijdaghs, administrateur-generaal van de Regie der Gebouwen.

Duurzame werken

Er zullen heel wat middelen worden ingezet om het energieverbruik van het gebouw te verminderen. De gebouwoppervlakte bedraagt ongeveer 840 m². Bij de plannen horen onder meer:

  • De afbraak van de bijgebouwen om het hoofdgebouw vrij te maken en zo de compactheid te benadrukken en de plaatsing van een performante isolerende gebouwschil mogelijk te maken.
  • Het aanbrengen van buitenisolatie van 30 cm op de muren en de daken.
  • De aanpassing van de grootte van bepaalde ramen en de plaatsing van nieuw aluminium schrijnwerk met drievoudige beglazing.
  • De installatie van een lichte structuur aan de gevel voor schaduw en fotovoltaïsche uitrusting (fotovoltaïsche zonwering).
  • Een passieve koeling via de installatie van gemotoriseerde ventilatieroosters op een deel van de ramen, waardoor de aanvoer van buitenlucht mogelijk wordt voor nachtkoeling in de zomerperiode.
  • De installatie van zonneschermen aan de binnenkant van de vensters waar geen zonwering is.
  • De productie van warmte en warm water via een gasabsorptiewarmtepomp (lucht-water).
  • De installatie van een afzuigsysteem dat door het midden van het gebouw loopt om gebruik te kunnen maken van een gratis koude bron en het gebruik van een koelmachine te vermijden.
  • De plaatsing van een Double Flux-ventilatiesysteem met warmterecuperatie.

De tien duurste Europese hoofdsteden om te bouwen

1. Londen
2. Oslo
3. Kopenhagen
4. Dublin
5. Stockholm
6. Parijs
7. Wenen
8. Berlijn
9. Brussel
10. Amsterdam

De tien duurste steden wereldwijd om te bouwen

1. Londen
2. Genéve
3. Oslo
4. New York
5. Kopenhagen
6. San Francisco
7. Zurich
8. Munchen
9. Hong Kong 

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten