Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Duurzaamheid

Gent installeert zonnepanelen op een tiental stadsgebouwen

Na de dakrenovatie van het Gentse stadsgebouw De Stroom aan de Zuid, ook wel gekend als het oude Electrabel-gebouw, worden er ongeveer 150 zonnepanelen geïnstalleerd. Naast De Stroom zijn er nog andere stadsgebouwen die wellicht dit jaar nog zonnepanelen op het dak krijgen, al dan niet gecombineerd met een renovatie. Het gaat om freinetschool Het Tandwiel, basisschool Klaverdries, freinetschool het Eiland, het Huis van de Sport, vzw Kuns(h)art, bibliotheek Brugse Poort, buurtcentrum Muide, buurtcentrum Dampoort, buurtcentrum Bloemekenswijk en het Stadskantoor.

Gent installeert zonnepanelen op een tiental stadsgebouwen

Het Gentse stadsbestuur wil dat deze legislatuur 30% van het elektriciteitsverbruik in de stadsgebouwen uit lokale, groene stroom bestaat. Dankzij deze nieuwe zonnepanelen en andere projecten zal die kaap eind dit jaar in principe al overschreden zijn. De zonnepanelen die dit jaar op de stadsgebouwen komen, zijn samen goed voor het elektriciteitsverbruik van ongeveer 110 gezinnen. Dat lijkt weinig, maar samen met de  zonnepanelen op het dak van Lemahieu aan de Rigakaai zorgen ze ervoor dat het energieverbruik van de stad eind dit jaar voor meer dan 40% uit lokale, hernieuwbare energie bestaat.

Enkele maanden geleden kreeg Gent een Europese Procura+ Award voor het zonnepanelenproject op het dak van Lemahieu. De stad neemt de opgewekte energie van die 15.000 zonnepanelen integraal af voor gebruik in eigen gebouwen. Gentenaars konden mee investeren via burgercoöperatie Beauvent. De kapitaalsoproep van 700.000 euro werd in anderhalve dag afgerond. De zonnepanelen van Lemahieu zijn goed voor ongeveer 7.000 MWh per jaar, wat gelijkstaat met stroom voor 2.000 gezinnen.

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!


Bouwprojecten