Gent krijgt de komende vier jaar meer dan duizend extra laadpunten
De stad Gent krijgt er de komende vier jaar 800 nieuwe publieke laadpunten bij op haar grondgebied. TotalEnergies staat in voor de plaatsing. Er komen volgend jaar in Gent ook 244 extra semipublieke laadpunten in sportaccommodaties en parkeergarages.
Vandaag telt Gent 376 publieke laadpunten op het openbaar domein. Eén laadpaal telt telkens twee laadpunten. De komende vier jaar komen daar nog eens 800 publieke laadpunten bij. Ze zullen 100% hernieuwbare elektriciteit aanbieden en worden geplaatst door TotalEnergies.
In 2022 komen er ook 84 extra laadpunten in stedelijke parkeergarages en nog eens 160 laadpunten aan de verschillende sportaccommodaties. Deze semipublieke laadpunten zijn voor iedereen toegankelijk, maar bevinden zich niet op het openbare domein.
“Niet iedereen beschikt thuis of op het werk over een private laadpaal. De uitbouw van openbare laadinfrastructuur biedt daar een oplossing voor. Vanaf 2022 zal het aantal laadpalen in Gent sterk toenemen. Zo ondersteunen we de overgang naar elektrische mobiliteit”, verklaart schepen van Mobiliteit Filip Watteeuw.
Inwoners, taxibedrijven, autodeelorganisaties en bedrijven in Gent kunnen vanaf december een aanvraag indienen voor een publieke laadpaal in de buurt. De stad Gent kijkt ook naar het gebruik van bestaande laadpalen. Wordt een laadpaal veel gebruikt, dan kunnen er in de buurt extra bijkomen.
De deelhubs in de wijken Dampoort, Oud Gentbrugge, Ledeberg, Bloemekenswijk en Muide-Meulestede krijgen versneld laadpalen om elektrische deelmobiliteit te stimuleren. Elke inwoner van één van deze zogeheten zuurstofwijken zal binnen de 400 m van zijn of haar woning een deelhub met elektrische deelwagens kunnen vinden. Ten slotte is er een prognose- en plankaart om de toekomstige behoeftes in kaart te brengen.
Het laadpalenproject van de stad Gent staat los van het initiatief van de Vlaamse regering, dat zich vooral richt op snelladers langs snelwegen en laadpalen bij bedrijven.