Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Duurzaamheid

Gent lanceert steegjesplan

De stad Gent start met de heraanleg van de eerste vijf steegjes uit het steegjesplan. Na een testproject in de Werregarenstraat (beter bekend als het Graffitistraatje) is de herwaardering van de volgende vijf steegjes aan de beurt. Achtereenvolgens wordt gewerkt in de Gillis Coppinssteeg, de Perkamentstraat, de Jan Botermanstraat, de Phoenixstraat (toegang tot beluik) en de Koolsteeg.

Gent lanceert steegjesplan

De talrijke steegjes in de Gentse binnenstad zijn handig om snel even te passeren met de fiets of te voet, maar ze zijn vaak in slechte staat. In 2015 werden daarom 20 steegjes gekozen die in aanmerking komen voor een integrale heraanleg. Dit betekent dat zowel de nutsleidingen, de riolering als de bovenbouw volledig vernieuwd worden. Dat is niet altijd even gemakkelijk in deze smalle en soms doodlopende straatjes, waar nauwelijks ruimte is om te werken. De Werregarenstraat (Graffitistraatje) werd als testproject aangepakt en afgewerkt in 2017. De opgedane ervaringen zullen nuttig zijn voor de aanpak van de volgende steegjes.

De Gillis Coppinssteeg (in de buurt van de Sleepstraat) komt als eerste aan de beurt. Vervolgens schuiven de werkzaamheden door naar de Perkamentstraat en de Jan Botermanstraat (zijstraten van de Burgstraat). Van daar gaat het naar de Phoenixstraat, waar enkel de toegang tot het beluik wordt aangepakt. Begin 2019 is de Koolsteeg aan de beurt.

Ondertussen bereidt de stad het bestek voor om een nieuwe reeks steegjes aan te pakken. Daarin zitten onder andere de Turrepoortsteeg, de Watergraafstraat en de Jonkvrouw Mattestraat. De komende twee jaar staan ook nog de Kleinvleeshuissteeg, de Garensteeg, de Heilig-Bloedstraat, Sint-Martensblindeken, de Pluimstraat, de Varkensstraat, de Oliestraat, de Sint-Jansvest en de Saghermansstraat op de planning.

Woonerven

Elk steegje wordt volledig vernieuwd en ingericht als woonerf. De nieuwe aanleg loopt van gevel tot gevel en gebruikt de maximale breedte van de straat. In de meeste steegjes zijn ook straatgeveltuintjes mogelijk. Voor echte bomen zijn de straatjes jammer genoeg te smal.

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten