De stroomovereenkomst, die mee in goede banen werd geleid door het Vlaams Energiebedrijf (VEB), is een pioniersproject in Vlaanderen. Voor het eerst neemt een stad zonnestroom af die geproduceerd wordt op een dak van een private eigenaar in de eigen stad. “Als aankoopcentrale blijven we nieuwe formules zoeken om de klimaatdoelstellingen van de publieke sector waar te maken. Dit project baant de weg naar gelijkaardige samenwerkingen in de toekomst”, stelt Frederik Hindryckx, CEO van het Vlaams Energiebedrijf.
De zonnepanelen aan de Rigakaai worden bovendien deels via burgerparticipatie gefinancierd. Gentenaars krijgen straks voorrang om mee te investeren. “Deze 17.000 zonnepanelen komen er enkel omdat we als stadsbestuur garanderen dat we de opgewekte stroom afnemen. Met dit unieke contract zijn we een absolute voorloper. We stimuleren duurzame lokale energieproductie en we zijn bovendien verzekerd van 100% groene Gentse stroom”, zegt Annelies Storms, schepen van Facility Management.
Gent haalt nu al ongeveer 10% van het elektriciteitsverbruik in de stadsgebouwen in eigen beheer uit zonnepanelen op eigen daken. Dankzij de nieuwe zonnepanelen aan de Rigakaai zal de stad in één klap in totaal 46% van het elektriciteitsverbruik uit lokaal geproduceerde hernieuwbare energie halen. Daarmee wordt de doelstelling van 30% tegen 2024 ruimschoots overtroffen.
“Deze zonne-installatie is de grootste in de geschiedenis van Beauvent en toont nog eens dat burgers een centrale rol kunnen spelen in de energietransitie. Wij kijken uit naar het enthousiasme van de Gentenaars om mee te participeren in dit project”, aldus Frédéric Haghebaert, algemeen directeur van burgercoörperatie Beauvent.
“Lemahieu Group is sinds vorig jaar CO2-neutraal. Op onze Gentse site hadden we al groene stroom dankzij onze windturbine. Deze investering is een logische verdere stap. We stellen onze loodsen dus graag ten dienste van de stad Gent en van de Gentenaars”, vertelt , managing director Mike Lemahieu van Lemahieu Group.
Op deze daken aan de Rigakaai komen straks de zonnepanelen. (Foto: © Lemahieu Group)