Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Duurzaamheid

Gent voert parkeerkaart voor aannemers in

De Gentse gemeenteraad gaf op woensdag 26 maart unaniem haar principiële goedkeuring voor het invoeren van een parkeerkaart voor aannemers. Bouwunie en Unizo waren al lang vragende partij en haalt hiermee haar slag thuis.

 Ook de Confederatie Bouw Oost-Vlaanderen reageert tevreden.

gent parkeren
comzeal - stock.adobe.com

Steeds meer aannemers mijden de Gentse binnenstad door mobiliteits- en parkeerproblemen, na het invoeren van het circulatie- en parkeerplan. Bouwunie stelt dat er bij dringende werken betalend geparkeerd moet kunnen worden op bewonersplaatsen, die overdag vaak leeg staan. De voorgestelde interventiekaart voor aannemers in Gent wordt volgens Bouwunie pas een goede zaak als de aanvraag ervan snel, éénduidig en éénvoudig kan. Bouwunie moet in overleg met de stad ook nog enkele juridische knelpunten uitklaren.


Het uitblijven van een parkeerkaart voor aannemers werd op de Gentse gemeenteraad aangekaart door gemeenteraadslid Sandra Van Renterghem (N-VA). “Gentenaars krijgen het langzamerhand moeilijk om nog vakmensen te vinden die in de binnenstad werken willen uitvoeren. Ik kaart deze problematiek al langer aan, maar een oplossing vanuit het stadsbestuur was er nog altijd niet”, stelt Van Renterghem. Ook Stephanie Dhoore van meerderheidspartij Open Vld vroeg op de gemeenteraad de snelle realisatie van een dergelijke interventiekaart voor aannemers.

Afstel

“Ik heb dit voorstel in februari 2018 al eens op tafel gelegd. En in maart en september van dat jaar opnieuw, om het stadsbestuur aan te porren tot actie. Maar van uitstel kwam afstel. De Gentse schepen van Mobiliteit Filip Watteeuw van Groen zei altijd wel voorstander te zijn van een parkeerkaart voor aannemers en een initiatief te zullen nemen, maar in de praktijk vond hij telkens weer bezwaren uit om de parkeerkaart toch niet in te voeren. Juridisch kan dit nochtans perfect”, meent Van Renterghem.

De datum van invoering en de modaliteiten zijn nog niet vastgelegd. Als de Gentse interventiekaart voor aannemers werkt, dan zal Bouwunie ook andere Vlaamse steden en gemeenten aanporren om zo’n interventiekaart in te voeren.
 

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten