Gentse school vangt regenwater op in zakken
In Jenaplanschool De Kleurdoos recupereert de stad Gent regenwater via waterzakken. Het water wordt gebruikt voor het spoelen van het sanitair. Het gaat om een innovatief testproject dat na positieve evaluatie ook op andere plaatsen kan uitgerold worden.
De waterzakken zijn een slimme oplossing als een regenput of regentank geen optie is. Er komt geen graafwerk aan te pas, de zakken worden via de trap in de kelder geplaatst. Ze zijn op maat gemaakt en vervaardigd uit synthetisch rubber dat vooral gebruikt wordt als dakdichting of voor mestopslag. De zakken liggen in de kelder van Jenaplanschool De Kleurdoos, in de Onderwijsstraat in Ledeberg, waar de stad Gent een pompsysteem liet installeren met twee regenwaterzakken, elk met een opslagcapaciteit van 27 m³. Het opgeslagen regenwater wordt gebruikt om het vernieuwde sanitair te spoelen.
“In al onze gebouwen zoeken we naar manieren om het verbruik van energie en water te verminderen. Het uitgraven van een waterput bleek in De Kleurdoos niet mogelijk. Als dit innovatieve project met waterzakken slaagt, kan het als voorbeeld dienen voor heel wat publieke en private gebouwen in Gent en ver daarbuiten”, zegt Annelies Storms, de Gentse schepen van Facility Management.
Het proefproject loopt nog het volledige schooljaar en wordt dan geëvalueerd. Vóór de installatie van de waterzakken en de renovatie, verbruikte het oude sanitair in De Kleurdoos 1.350 m³ leidingwater per jaar. Dankzij de regenwaterrecuperatie zal dat sterk verminderen.
Ook voor thuis
Het uitgraven van een grote regenwaterput is vaak moeilijk of duur in het dichtbebouwde Gent. Een bovengrondse regenwatertank neemt dan weer veel plaats in. Waterzakken kunnen ook voor woningen een oplossing bieden. Ze kunnen bv. in de kruipkelder liggen, een ruimte die anders toch niet gebruikt wordt.