Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Duurzaamheid

Geopolitieke instabiliteit bedreigt bouwsector

Geopolitieke instabiliteit en harder wordende concurrentie vormen wereldwijd grote uitdagingen voor de bouwsector, zo vinden 350 bouwdirecteurs die uitgebreid werden ondervraagd door consultant Willis Towers Watson die via de ‘Construction Risk Index’ wereldwijd de meest significante trends en dreigingen in de sector probeert te signaleren.

geopolitieke
shutterstock

Aan de directeurs werd gevraagd om de grootste dreigingen voor hun bedrijf voor een periode van tien jaar te identificeren. Daarnaast werden diepte-interviews met directeuren gehouden om meer inzicht te krijgen in de uitdagingen die zij ervaren.

Politieke verdeeldheid over de brexit, de Dakota-pijpleiding, verkiezingen of ongewisse uitkomsten van referenda zorgen voor geopolitieke instabiliteit die wereldwijd en ook bij ons zijn uitwerking heeft. Dit wordt gezien als grootste bedreiging voor de bouwsector. Zo veroorzaakt niet-consistent beleid onzekerheid over overheidssteun en -financiering, uitstel en vertragingen van projecten, veranderingen in strategie en de verplichting om langetermijn investeringen aan te gaan.

Concurrentie

De tweede grootste zorg voor de Europese bouwsector is toenemende concurrentie. De directeurs erkennen dat een gezonde markt hen voordelige groei en diversiteit kan bieden, ook buiten de landsgrenzen. Toch zien zij de constante stroom van nieuwe, internationale spelers die toetreden tot hun markt als een uitdaging. De bedrijven proberen competitief te blijven door in hun vakgebied uit te breiden of samen te werken met partners.

“De bestuurders in de bouw moeten voortdurend anticiperen op meer en andere concurrentie, door bijvoorbeeld hun strategieën voor risicomanagement erop aan te passen. Juist nu traditionele verzekeringsprogramma’s, als sluitstuk van het risicomanagementproces, onvoldoende blijken, is het cruciaal om goed geïnformeerd te zijn over lokale risico’s, gebruiken en wet- en regelgeving in nieuwe markten”, zegt Eugene Koster, director Construction bij Willis Towers Watson.

Digitalisering

Een derde punt waarop de sector werd ondervraagd, zijn digitalisering en de opkomst van nieuwe technologieën zoals BIM, smart building en 3D-printen. De marktleiders cijferen de risico’s die deze ontwikkelingen teweegbrengen echter weg, dit ondanks een aangetoond verhoogde dreiging voor cyberaanvallen en datalekken van persoonlijke gegevens.

“Door een toename in het gebruik van technologie is de sector kwetsbaarder geworden. Er bestaat een groter risico op het verlies van data, zowel in de technische ontwerp- als uitvoeringsfase. Verlies van data kan rampzalige gevolgen hebben. De bewustwording hierover en werknemers trainen over mogelijke cyberbedreigingen, zouden wezenlijke onderdelen van de cyberbeveiligingsstrategie van elk bedrijf moeten zijn. Het is belangrijk dat werknemers geholpen worden om cyberaanvallen effectief te kunnen identificeren, melden en oplossen”, besluit Eugene Koster.

Willis Towers Watson is een wereldwijd opererende consultant, broker en solutions provider die organisaties helpt om risico om te zetten in groeimogelijkheden. Sinds de eerste stappen in 1828 telt het bedrijf vandaag 40.000 werknemers in meer dan 140 landen.

 

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten