Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Duurzaamheid

Gezuiverd afvalwater kan alternatieve waterbron zijn

Door de frequentere lange droogteperiodes zijn verschillende sectoren structureel op zoek naar alternatieve waterbronnen, bv. voor toepassingen in de land- en tuinbouw en bij het beheer van openbaar groen. Gezuiverd afvalwater dat normaal geloosd wordt, kan een interessant alternatief betekenen, maar daarvoor dient een grondstofverklaring aangevraagd te worden bij de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM).

afvalwater
©aquatarkus - stock.adobe.com

Voor elke afvalstof die je als grondstof ter beschikking stelt aan een afnemer moet je een grondstofverklaring aanvragen. Dat is ook zo als je gezuiverd bedrijfsafvalwater wil aanbieden als bedrijf. De grondstoffenverklaring biedt zo rechtszekerheid in het kader van de afvalstoffen- en afvalwaterwetgeving, zowel voor je bedrijf als voor de afnemer. De aanvraag kan gebeuren via de OVAM.

Het gebruik van gezuiverd afvalwater is niet altijd zonder risico’s. Afhankelijk van de toepassing kan het hier gaan over risico’s voor de gebruiker, derden (een omwonende of een voorbijganger), de voedselveiligheid en het milieu. Wanneer sommige risico’s te groot zijn om het voorziene gebruik toe te laten, kunnen specifieke voorwaarden worden opgelegd wat de kwaliteitseisen, de kwaliteitsbewaking en het gebruik betreft.

Die inschatting gebeurt door een risico-evaluatie die gekoppeld wordt aan de beoordeling van de aanvraag voor een grondstofverklaring. Voor die evaluatie werkt de OVAM samen met de relevante betrokken overheden. Als deze risico-evaluatie voorwaarden oplegt, worden die meegenomen in de afgeleverde grondstofverklaring. Het respecteren van deze voorwaarden is dus cruciaal.

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten