Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Duurzaamheid

Glas uit zonnepanelen wordt hergebruikt in ramen of als bouwzand

Voor zonnepanelen loont het om te anticiperen op het einde van hun leven. De komende 20 jaar gaan in Vlaanderen tonnen en tonnen zonnepanelen op pensioen. In tegenstelling tot bv. autobatterijen bestaan hiervoor nog geen ombouw-oplossingen. We moeten zonnepanelen dus recycleren en de materialen herwinnen. Van het glas kan nieuw glas gemaakt worden, op voorwaarde dat het glas in de zonnepanelen heel zuiver is. Onzuiver glas kan dan weer dienen als vervanger van zand in de bouw.

Glas uit zonnepanelen
Onderzoekers van de universiteiten van Gent en Antwerpen wijzen erop dat de zonnepanelenrecyclage best beredeneerd en fijnmazig gebeurt. Je hebt immers recycleren en recycleren. Je kan het grof doen en vooral kilo’s materiaal redden of je kan het fijnmazig en geavanceerd doen en vooral waardevolle materialen redden en het milieu ontzien. Door vooral het silicium te redden, winnen we op milieu-impact. In zonnepanelen zit ook zilver. Het zou zonde zijn om dat door te grove recyclage in de fundering onder onze wegen te laten verdwijnen.
 
Gelukkig staat Vlaanderen al erg ver op het vlak van recyclagetechnologie. De Vlaamse regering trekt dan ook resoluut de kaart van de circulaire economie, om zoveel mogelijk materialen in onze economie te houden. Dat werk wordt gecoördineerd in het publiek-privaat partnerschap Vlaanderen Circulair. Recent lanceerde Vlaams minister Zuhal Demir ook een subsidie-oproep van 30 miljoen € voor innovatie in recyclage. Daarbovenop investeert Vlaams minister van Innovatie en Economie Hilde Crevits 15 miljoen € in de circulaire maakindustrie.
 
“Door in te zetten op onderzoek en innovatie in de maakindustrie kunnen we producten zoals gebruikte zonnepanelen en batterijen recycleren en hergebruiken. Zo houden we kritieke grondstoffen in eigen land en worden we minder afhankelijk van het buitenland. Vlaanderen heeft alvast de nodige circulaire troeven in huis om mee te stappen in de wereldwijde concurrentiestrijd, wat zowel onze economie als het milieu zal baten. Op de Metallo-site in Beerse bv. wordt metaalschroot gerecycleerd ter productie van zuivere metalen die kunnen dienen voor de omlijsting waarin een zonnepaneel wordt geplaatst.”
 
"Zonnepanelen en ook de batterijen van onze elektrische wagens zitten vol belangrijke en zeldzame materialen die ook in een volgend leven van grote waarde kunnen zijn. Vlaanderen is al één van de Europese sterspelers inzake circulaire economie. Door vooruit te kijken en nu al na te denken over nieuwe toepassingen en hergebruik van materialen uit belangrijke energiebronnen van vandaag, zullen we ook in de toekomst minder afhankelijk zijn van de import van die materialen uit het buiteland. De huidige energiecrisis leert ons dat die import vaak heel onvoorspelbaar is, om over de prijs nog maar te zwijgen", zegt Vlaams minister van Energie en Omgeving Zuhal Demir.
 
Het Steunpunt Circulaire Economie verenigt onderzoekers van de KU Leuven, UAntwerpen, UGent en VITO en voert beleidsondersteunend onderzoek uit gefinancierd vanuit OVAM en EWI. De belangrijkste doelstellingen van het steunpunt zijn het meten en in kaart brengen van de transitie naar een circulaire economie en het analyseren van beleidsinstrumenten en -strategieën die aan de transitie bijdragen evenals de impact van nieuwe trends hierop. Het onderzoek rond zonnepanelen werd uitgevoerd aan UGent en UAntwerpen door dr. Gwenny Thomassen. De publicaties en resultaten van het onderzoek zijn terug te vinden op https://ce-center.vlaanderen-circulair.be/nl/publicaties/publicatie-2/the-end-of-life-phase-of-pv-modules-from-a-circular-economy-perspective

 

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten