Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Duurzaamheid

Gratis tool berekent hoeveel bomen Vlaming nodig heeft

BOS+ en Ecolife lanceerden de gratis online tool Treelogical.be waarmee je de CO2-uitstoot veroorzaakt door transport met de wagen of het vliegtuig kan berekenen. Vervolgens doet de applicatie een suggestie om deze uitstoot te compenseren in 1,5 of 10 jaar tijd, door de bosplantacties van BOS+ te steunen. De site geeft de bezoeker bovendien heel wat nuttige tips om uitstoot gewoon te vermijden, wat nog altijd de beste manier is om klimaatvriendelijk te leven. Met behulp van sprekende voorbeelden kom je te weten hoeveel CO2-bos de gemiddelde Vlaming eigenlijk nodig heeft.

Gratis tool berekent hoeveel bomen Vlaming nodig heeft

Alleen al door te ademen stoot een mens koolstofdioxide (CO2) uit. Groeiende bomen zullen die CO2 weer omzetten in zuurstof (O2), terwijl ze koolstof (C) opslaan. Dat is het systeem van de fotosynthese. Treelogical.be toont hoeveel bomen precies aan de slag moeten om de CO2-uitstoot te neutraliseren die bepaalde van onze dagelijkse bezigheden en gebruiksvoorwerpen veroorzaken. Iedere dag is 562 m² bos bezig om de ademhaling van één volwassen persoon te verwerken. Voor een koelkast is elk jaar een bos ter grootte van een appartement in de weer, een elektrisch fornuis staat dan weer voor een volleybalveld vol bos.

Duurzame leefgewoonten maken wel degelijk een verschil. Als iemand één dag per week vegetarisch eet, moet 116 m² bos minder voor hem aan de slag; dat komt neer op 104 kg CO2. Door de helft van je afval te recycleren, spaar je 1.213 m² bos. Ook door de thermostaat lager te zetten, het huis te isoleren, elektrische toestellen volledig uit te schakelen wanneer ze niet gebruikt worden en minder warm water te gebruiken, kan de uitstoot flink beperkt worden. Jaarlijks verwerkt een bos ter grootte van de Grote Markt van Brussel immers iemands woning en verwarming.

Een andere grote oorzaak van CO2-uitstoot is transport. Wie met twee een droomreis naar India boekt, zou de Groenplaats in Antwerpen moeten vol planten om 8.100 kg CO2 van de retourtickets op te slaan. Voor elke kilometer dat de auto aan de kant blijft en iemand de fiets of de trein neemt, wordt 182,52 g CO2 bespaard. De kilometers in de wagen en de vliegmijlen die je toch noodgedwongen hebt afgelegd, kan je wel compenseren, bv. door bomen te planten.

Zolang bomen groeien, slaan ze koolstof op in hun takken, bladeren en wortels. Een bos zal gedurende ongeveer 150 jaar CO2 opslaan. Dan is een gemiddeld bos volgroeid en bereikt de CO2-opname van de jonge bomen een evenwicht met de CO2-uitstoot door het afsterven en verteren van de oudere bomen. Het bos is weliswaar een gigantisch reservoir van koolstof, het kan ook 'vol' geraken.

In Vlaanderen werken BOS+ en Ecolife samen met privé-eigenaars en lokale overheden om CO2-bossen aan te leggen.

Er worden echter ook bomen geplant in Paltas in Zuid-Ecuador, een regio die gedegradeerd is door ontbossing en overbegrazing, waar de gevolgen van klimaatverandering nu al voelbaar zijn en waar de jongste jaren waterschaarste heerst. Tegen 2020 wil men 10 miljoen boompjes geplant hebben.

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten