Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Duurzaamheid

Gratis waterscan voor Vlaamse ondernemingen

De Vlaamse regering wil ondernemingen aanmoedigen duurzamer om te gaan met water en om waterbesparende maatregelen te nemen. Daarom kunnen bedrijven met een minimaal waterverbruik van 500 m³ een gratis waterscan laten uitvoeren. Deze scan visualiseert de waterbalans en stelt concrete acties voor waterbesparing voor. VLAIO en het kenniscentrum VLAKWA staan samen in voor het beheer en de kwaliteit van de waterscans. Waterbesparing bij bedrijven is vaak geen prioriteit. Soms hebben zij niet de tijd of de technische expertise om hun waterverbruik en waterfactuur te analyseren en mogelijke waterbesparende maatregelen te nemen.

Gratis waterscan voor Vlaamse ondernemingen

De nieuwe waterscan komt hieraan tegemoet. Kmo's kunnen een waterscan laten uitvoeren die hun waterverbruik visualiseert en suggesties biedt voor waterbesparende maatregelen. De eerstelijnsscan is gratis voor alle kmo’s die wettelijk niet verplicht zijn om een waterscan te laten uitvoeren en jaarlijks minimaal 500 m³ water verbruiken. Twee vestigingen van dezelfde onderneming kunnen doorgelicht worden. 

Een deskundige van één van de vijf geselecteerde studiebureaus (Bova Enviro+, Hydroscan, Profex (United Experts), Water Experts en Witteveen+Bos) komt langs om een zicht te krijgen op de waterhuishouding. Enkele weken later krijgt de onderneming een rapport met een gedetailleerde waterbalans en concrete suggesties voor waterbesparingen. Het bedrijf kan hier meteen mee aan de slag gaan en zijn waterverbruik drastisch verminderen. Ondernemingen die ambitieuzer zijn in het beperken van hun waterverbruik, kunnen ook een uitgebreidere waterscan aanvragen. Deze uitgebreidere scans worden voor 80% van de reële kostprijs gesubsidieerd. Het begunstigde bedrijf staat in voor de overige 20%.

https://www.vlaio.be/nl/subsidies-financiering/waterscan

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten