Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Duurzaamheid

Green reikt prijzen uit aan groenprofessionals

Tijdens Green, een driedaags evenement voor de groenprofessional dat vorige week plaatsvond in Flanders Expo Gent, werden enkele prijzen uitgereikt. Het tweejaarlijkse event verwelkomde 223 standhouders die hun expertise en nieuwste producten kwamen voorstellen. De bezoekers konden kennismaken met onder meer tuinmachines, levend groen, stadsmeubilair en zwembaden. Innovatie en duurzaamheid waren de twee codewoorden tijdens deze vernieuwde editie, die duidelijk maakte dat de groensector floreert.

green hoofdfoto
Foto's: Green.
Green was meer dan ooit een totaalbeleving. De bezoekers werden naar binnen geleid langs de Green Idea, een zone die werd gerealiseerd in samenwerking met Recupel. Hier werden 22 projecten voorgesteld die het verschil kunnen maken voor de toekomst van de groensector. Eco-oh! uit het Antwerpse Laakdal werd als overtuigende winnaar gekozen voor de Green Idea  Award. Dit bedrijf recycleert huishoudelijk plastic afval en gebruikt het als grondstof voor het produceren van stadsmeubilair en bloembakken. Een stukje Belgische circulaire economie om trots op te zijn.

Bomen

De 1.2.Tree Awards die tijdens Green voor de tweede keer werden uitgereikt, bekronen projecten waarbij bomen een centrale rol spelen in het ontwerp en de uitvoering. De achtkoppige vakjury koos telkens een winnaar in drie categorieën. “De winnende projecten zijn stuk voor stuk een toonbeeld van vakmanschap en geven blijk van een uitstekende samenwerking tussen de tuinaannemer, de tuinarchitect en de boomkwekerij”, aldus juryvoorzitter Mark Galle.

De winnaars in de categorie ‘Publiek project’: Jos De Wael, Marc Vanallemeersch, Lieven Vereecke en Ludovine Vankerckhove.

In de categorie privaat project werd de realisatie van Tuinen Stefan Haerinck bvba uit Zulte en Solitair nv uit Wuustwezel bekroond. Architect Koen Heijse wilde in zijn tuin een boom die vanuit alle woongedeeltes zichtbaar is en deel uitmaakt van het geheel. De 7 m hoge magnolia werd hiervoor uitgekozen en is een echte eye-catcher. Voor de publieke projecten was De Munt in Roeselare de winnaar, een publiek plein dat dringend nood had aan meer groen. Voor dit project sloegen Boomkwekerij Ebben en Vereecke Lieven tuinarchitectuur de handen in elkaar om het plein een stuk groener én aantrekkelijker te maken.

In de categorie ‘Privaat project’ ontvingen Valérie Cools en Stefan Haerinck de 1.2.Tree Award.

In de categorie semi-privaat project was een realisatie in een appartementencomplex van Matexi de winnaar. De bomen op de eerste woonlaag zorgen voor een groen uitzicht én fungeren als natuurlijke zonneweringen en afscheidingen.

Juryvoorzitter Marc Galle (l.) schonk de award voor het beste semi-privaat project aan Stijn Deconinck en Marie-Ange Eneman.

Tijdens deze editie werd tevens een publieksprijs uitgereikt. Met 270 stemmen ging die overtuigend naar het project van Dijk 3 Landschapsarchitectuur & Stedenbouw en Guido Spruyt boomkwekerij. In de patio van de meergezinswoning en kantoren in Kallo werd een unieke en karaktervolle boom gekozen die snel een beeldbepalend effect gaf aan het gebouw.

De publieksprijs was voor Guido Spruyt, Lucien Verschore en Stanny Van Gysel.

Green pakte tevens uit met een boeiend seminarieprogramma. Op de laatste dag van het event stond het seminarie Green Cities for a Sustainable Europe op de agenda. Dit is een initiatief van de Sierteelt- en Groenfederatie AVBS in opdracht van de Europese Commissie. Het seminarie handelde over de positieve klimaateffecten van groene ruimtes in stedelijke gebieden en maakte met vier inspirerende lezingen landschapsarchitecten en beleidsmakers inzake openbaar groen bewust van het belang van dit thema.

 

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten