Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Duurzaamheid

Groene MDF combineert herwonnen hout met natuurlijke lijm

Wie duurzaam MDF zoekt, kan sinds kort bij Unilin Panels terecht. Deze firma ontwikkelde immers de ‘Fibralux Biobased’, een groene MDF-variant met dezelfde eigenschappen als de gewone platen. Het grote verschil ligt in de materialen: 100% herwonnen hout wordt gecombineerd met een natuurlijke lijm op basis van zonnebloemen en koolzaadplanten.

UNILIN_Fibralux-Biobased_Productshot

Het innovatieve karakter van de ‘Fibralux Biobased’ schuilt vooral in de natuurlijke lijm. Het gaat om een harsmix op basis van zonnebloemen en koolzaadplanten die uit de resten van de agro-industrie worden gewonnen. Het hout is afkomstig van duurzaam beheerde bossen. Het resultaat is een stevige en veelzijdige MDF die zich even gemakkelijk laat zagen, boren, frezen, lakken en verlijmen als de klassieke Fibralux. Ook aan de mechanische eigenschappen, zoals de sterkte van het materiaal, werd niet geraakt. 

De duurzaamheid zit echter niet enkel in het product. Zo nemen de zonnebloemen en koolzaadplanten tijdens hun groei CO2 op uit de lucht. De harsmix wordt lokaal geproduceerd met lokaal gekweekte gewassen, een proces dat ook minder energie vereist dan bij de traditionele aanmaak van lijm. Bovendien wordt er geen extra formaldehyde  toegevoegd, waardoor de ‘Fibralux Biobased’ een non-added-formaldehyde (NAF)-plaat is.

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten