Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Duurzaamheid

Groene werfomheiningen die de voetafdruk verkleinen

Steeds meer bouwbedrijven nemen extra maatregelen om de hinder die een bouwwerf met zich meebrengt te beperken. Bouwonderneming Vandenbussche lanceert samen met de Gentse start-up Breathing Bricks een proefproject waarbij werfhekken worden geplaatst die grotendeels uit planten bestaan.

Ontwerp zonder titel (2)
Bouwbedrijf Vandenbussche

Breathing Bricks wil met innovatieve ingrepen meer groen creëren in de stad. “Onze ‘Breathing Fences’ zijn daar een mooi voorbeeld van”, zegt bedenker Shailesh Chandra. “Het zijn omheiningen uit duurzaam materiaal, waarin we klimop en bamboe planten. Bamboe kan tot 35 ton koolstofdioxide per jaar opslaan en met klimop kunnen we de luchttemperatuur in stedelijke omgevingen met 2,5°C verlagen. De omheiningen zijn de ideale oplossing voor bouwbedrijven die hun ecologische voetafdruk willen verkleinen.”

Bouwonderneming Vandenbussche is de eerste bouwonderneming in België die met deze werfhekken aan de slag gaat. Ze werden geplaatst op de werf van de Sint-Bavohumaniora in Gent. “We zijn zeer benieuwd hoezeer we onze CO2-uitstoot hiermee kunnen doen dalen”, aldus Kristof Defruyt van Vandenbussche. “We zullen alles van nabij meten en opvolgen. We zijn echter ook blij met de andere troeven van dit project: de omheiningen zijn geluiddempend, verhogen de privacy en zijn uiteraard ook veel aangenamer om naar te kijken.”

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten