Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Duurzaamheid

Grootste door burgers gefinancierde zonne-installatie ligt in Deinze

Energent heeft de grootste zonne-installatie, volledig gefinancierd met geld van burgers, voorgesteld. Ze ligt te stralen op het dak van woonzorgcentrum Sint-Vincentius in Deinze. De energiecoöperatie begeleidde voor het eerst een organisatie in de oprichting van een energiegemeenschap.

BKBC - 2024-06-13T135049.611
Energent

De installatie telt 1.287 zonnepanelen. Ze liggen verspreid over verschillende gebouwen van de site. Dat levert voor Sint-Vincentius meer dan 560.000 kWh per jaar op, te vergelijken met het gemiddelde jaarverbruik van zo’n 160 huishoudens.

De zonnepanelen werden op het dak geplaatst dankzij derdepartijfinanciering van Energent. De coöperatie haalt daarvoor kapitaal op bij burgers en investeert dat in grote zonne-installaties en warmteprojecten. 

"Het beheer van de installatie wordt gedaan door Energent, waardoor we er zelf geen zorgen aan hebben. Op het einde van de looptijd wordt de installatie kosteloos aan ons overgedragen", aldus Ludo Timmermans, directeur van woonzorgcentrum Sint-Vincentius.

Het woonzorgcentrum in Deinze bestaat uit verschillende sites, maar niet alle daken zijn geschikt voor het plaatsen van zonnepanelen.

“Daarom kopen we 100% van onze geproduceerde zonnestroom aan, ook het stroomaandeel dat we normaal terug op het net zouden injecteren. Het productieoverschot zal via het wettelijk kader van energiegemeenschappen verdeeld worden over onze andere sites. Zo vormen alle sites samen een energiegemeenschap.”

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten