Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Duurzaamheid

Grote Laak wacht op integrale sanering

Het slib van de Grote Laak in Laakdal is sterk verontreinigd met voornamelijk zware metalen en chloriden. In afwachting van de integrale sanering, waarbij ook de oevers en de vallei worden aangepakt, is de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) begonnen met het ruimen van slib aan  twee prioritaire trajecten in Laakdal en Tessenderlo over een totale lengte van ongeveer 3 km. Er zal ongeveer 5.400 m³ slib worden verwijderd. De werken zijn gestart in mei en zullen zes maanden duren.

grote laak
VMM.

De slechte kwaliteit van het slib in de Grote Laak is het gevolg van de historische lozingen van voornamelijk Tessenderlo Chemie (nu Tessenderlo Group). De lozingen van de verontreinigende stoffen zijn ondertussen zeer sterk gereduceerd, wat betekent dat de integrale sanering mogelijk wordt. Om te voorkomen dat het verontreinigde slib via overstromingen toch nog op aanpalende landbouwgrond terecht komt, is de VMM gestart met een preventieve slibruiming.

Het geruimde slib komt in eerste instantie terecht in drie ontwateringsbekkens waar het slib kan ‘ontwateren’ (het  ontwateringswater stroomt terug naar de waterloop) en zo blijft de transportafstand van het natte slib klein. Zodra het slib droog is, vermoedelijk na een viertal maanden, zal het afgevoerd worden naar de stortplaats Kepkensberg. Het geruimde slib wordt er op een duurzame en veilige manier opgeslagen.

Ondertussen wordt de integrale sanering van de Grote Laak voorbereid. In een eerste fase wordt aanvullend onderzoek uitgevoerd naar de verontreiniging in zowel de waterbodem, de oevers als het valleigebied. In het bodemsaneringsproject wordt de meest aangewezen saneringsmethode onderzocht en concreet vorm gegeven. De planning is om met de sanering van de Grote Laak te starten na het afronden van de sanering van de Winterbeek. Dit kan vermoedelijk gebeuren in 2021-2022.
 

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten